A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.

Színtípus Kalauz - Milyen színekben ragyogjon?

Színtípus Kalauz - Milyen színekben ragyogjon?

Mit jelentenek az évszaktípusok? Ha júliusban születtem, akkor Nyár típusú vagyok? És milyen színek állnak jól? - Magabiztosabban szeretne öltözködni? Segítünk eligazodni a színek világában. Vajon milyen árnyalatokat érdemes viselnie a Nyár színtípusnak? Bizonytalan? A cikk végére az is kiderül, hogy vajon ebbe a csoportba tartozik-e. 

Ugorjon a keresett témára

Kezdjük egy kis kitérővel. Munkánk során, a női övekkel kapcsolatban gyakran találkozunk a szín- és árnyalatválasztás nehézségeivel. Bár nem vagyunk a téma szakértői, mégis szeretnénk magabiztos válaszokkal szolgálni. Ezért az Interneten megtalálható szakemberektől gyűjtöttük össze alapismereteinket.

Ezt a kis tudáscsomagot szeretnénk megosztani Önnel. Kezdhetjük?

A 4 évszaktípus

Az évszakelmélet kidolgozása Johannes Itten, svájci festő nevéhez fűződik, melyet A színek művészete című könyvében publikált. Művészpedagógus munkássága során megfigyelte festőnövendékeit, és azt tapasztalta, hogy a megjelenésük összképével harmonizáló színcsoportokhoz vonzódtak.

Mindenkinek más-más természetes színei vannak, mégis bizonyos színtulajdonságok alapján 4 alaptípusba sorolhatóak az emberek. Itten ezeket az évszakok alapján tavasznak, nyárnak, ősznek és télnek nevezte el – aminek semmi köze ahhoz, hogy melyik hónapban születtünk. Ezekhez az évszaktípusokhoz pedig meghatározhatóak azok a színcsoportok, melyek kiemelik, erősítik és összhangban vannak tónusainkkal. 

Évszaktípusok - Színtípusok

Az évszaktípusokat a haj-, szemszín és bőrtónus következő színtulajdonságai határozzák meg. Mindig az eredeti, természetes tónusokat kell elemezni, nem a festett hajszínt!

1. Hideg - meleg 

A hideg tónusok inkább hamvas, szürkés hatást keltenek. Ha a vöröses, sárgás, aranyló jegyek dominálnak, akkor meleg színekről beszélünk.

2. Sötét és világos

Egyesek haj-, szem- és bőrszíne világos, míg másoké sötét, mély árnyalatú.

3. Telítettség

A telítettség és a kontraszt szempontjából vannak, akik élénk, telített jegyekkel rendelkeznek. Mások sokkal visszafogottabb, erőtlenebb tónusokkal bírnak.

Hogyan lesz a négyből 12 színtípus?

Az alapkategóriákat a három jellemző színtulajdonság alapján további altípusokra osztották, amiből az is látszik, hogy mindegyiknek van egy párja is. Így a 12 színtípus alapján még pontosabb képet lehet kapni az egyéni színpalettáról.

  • Hideg tél - Hideg nyár
  • Meleg ősz - Meleg tavasz
  • Sötét tél - Sötét ősz
  • Világos nyár - Világos tavasz
  • Élénk (telített) tél - Élénk (telített) tavasz
  • Lágy (telítetlen) nyár - Lágy (telítetlen) ősz

Az egymás mellett szereplők tulajdonságpárokat alkotnak, ami azt jelenti, hogy tulajdonságuk alapján nagyon hasonlóak, de a saját hatásaikat is éreztetik a párjukon.

Hogy tudhatom meg, hogy melyik évszaktípusba tartozom?

Színtípus meghatározás 

A legtöbb nőt foglalkoztatja a divat és saját stílusának megtalálása. Ezért ma már nemcsak a fazon a döntő, hanem az ideális színárnyalatok kiválasztása is. „Milyen színtípus vagyok?” – ennek kiderítésére a megfelelő fórumon vagy stílustanácsadótól kérhetünk segítséget. Színtípus tesztből is megtudható, hogy melyik típusba tartozunk. De mivel a színtípus meghatározás igen összetett és komplex, ezért akkor mehetünk a legbiztosabbra, ha színtanácsadóhoz fordulunk. A személyes tanácsadásokon több mint száz színes kendő segítségével derítik ki, hogy a bőr-, haj- és szemszín alapján milyen színek állnak jól, és melyek előnytelenek.

A típusok valójában nem négy vagy tizenkét egymástól elkülönülő színcsoportot jelent, hanem fokozatos átmentet képeznek egymásba. A színtanácsadás pedig inkább iránymutatás, mint szabályok rendszere. A tudatosabb vásárlást és öltözködést segíti, ahol nem a színeken, hanem az árnylatokon van a hangsúly.

Kíváncsi rá melyik az egyik leggyakoribb színtípus Magyarországon? Nekik adunk most stílusmankót a kezükbe!


Nyár színtípus - színei és jellemzői

Milyenek a Nyár típusú nők?

Kis túlzással azt lehet mondani, hogy hazánkban, aki nem a Tél csoportba tartozik az nagy valószínűséggel Nyár színtípusú, akik gyakran elégedetlenek és jellegtelen szürke egérkének érzik magukat. Seszínű, fakó hajszín és jellegtelen bőr. Magára ismert? Lássuk a konkrét jellemzőket.

A Nyár típus hajszínei a világos szőkétől a világos barnáig terjed. Árnyalata hamvas, ezüstös, de aranyló, vöröses fénye nincs. A hamvasszőke világostól sötétig terjedő tónusai a leggyakoribbak. Szemszíne besorolhatatlan, mely nem üt el élesen a hajtól és az arctól. Fátyolos, szürkés alapú, összemosódó árnyalatok alkotják. Jellemző a kék, szürkéskék, szürkészöld, barnászöld szemszín valamilyen árnyalata szürke alappal. Bőre hűvös tónusú, a világostól a közepes mélységig terjedő porcelán, rózsás vagy bézses alapszín jellemzi. A világos szeplők is jellemzően hamvas- és szürkésbarnák.

De térjünk a lényegre!

A Nyár típus színei

Kezdjük egy gyakori hibával, amikor a Nyarak erőtlen, fakó tónusaikat harsány rúzzsal és hajfestékkel, feltűnő kiegészítőkkel igyekeznek kompenzálni. Ezek a szélsőségek mindig túlzónak hatnak, mivel színpalettájukon csak közepes értékű színeket találunk.

Passzol hozzá a fekete? Hamarosan eláruljuk!

Színpaletta

A Nyár típus színeit a hőségtől kifakult pasztell jellemzik. Hasonló a Télhez, de árnyalatai világosabbak, fátyolosabbak. A négy évszaktípus közül a Nyár a legvisszafogottabb. Hideg színpalettája a nagyon világostól a közepesen sötétig terjed, mely a kevésbé telített, szürkés, hamvas, főleg világos árnyalatokból áll. A Nyár típusú nő tehát bátran viselhet tört, telítetlen, „nyarasabb” színeket.

Milyen színek állnak jól ennek az évszaktípusnak?

A Nyár a világos pasztellek hercegnője. Palettáján csak hideg, hamvas árnyalatokat találunk. Alapszíne a szürke, a navykék és a gyöngyszín. A Nyár típusú nőknek jól áll a bordó, a málnapiros, a farmerkék, a középkék, a türkizzöld, a babarózsaszín, a babakék, a világos citrom, a mentazöld és a könnyed cukorka-és fagylaltszínek is.

Ezek a lágy, visszafogott pasztellek sejtelmes, ezüstös fénybe vonják viselőjüket. A finom, érzékeny kontrasztok harmóniát teremtenek a megjelenésben. Nem a színnek kell a középpontban lennie, hanem a viselt árnyalatnak kell az adottságot kiemelnie, hogy a bőr-, szem-, és hajszín kerüljön a figyelem fókuszába.

Nyár típus színei

Érdekes párhuzam, hogy a „szürke kisegér” végül az ezüstös árnyalatokban válik igazán elragadóvá. Így a szélsőségektől mentes Nyár megjelenése klasszikus eleganciát sugall.

De melyik színt érdemes elkerülni?

És melyik előnytelen?

A Nyár típusú nők színei között nincsenek szélsőségek, ugyanis ami közel fekete, majdnem hófehér vagy vibrálóan élénk, az öregíti, sápasztja és túlharsogja őket. Tehát a nagyon világos és a nagyon sötét tónusok nem jelennek meg, így az erős kontrasztok sem jellemzőek. Ezenkívül meleg színeket sem találunk a palettáján.

Ezért a feketét, a hófehéret, a pirosat vagy az élénrózsaszínt érdemes elkerülni, mert természetes jegyeiket elnyomja. Az elegáns vagy hivatali megjelenésben a fehér helyettesíthető szürkés-törtfehérrel, fekete helyett pedig előnyösebb a szürke. A kék szemű nyarak a kék és a kékesszürke különböző árnyalataiban tündökölhetnek

Merüljünk bele jobban a témába?

Nyár színtípusok – a 3 alcsoport

Ha jobban beleássuk magunkat a színtípus meghatározásba, akkor megtudhatjuk, hogy az alaptípuson belül melyik alcsoportba tartozunk.

1. Világos Nyár típus (Nyár-Tavasz)

A világos Nyárnak nagyon világos tónusai vannak, melyek lágy és finom összhatást keltenek.  Hajszíne hamvasszőke, szürkés, ezüstös. Bőre csontszínű, világos bézs. Szemszíne kék, kékesszürke, zöld vagy szürke.

Világos Nyár típus színei

Színpalettája világos pasztellekből áll, melyen a Tavasz enyhén sárgás hatása is érvényesül. A világos Nyár színei a halványkék, halványszürke, hidegrózsaszín és a kékesszürkés árnyalatok. A világos Tavasz pasztelles színei is jól állnak neki. De természetes vonásait a harsány, sötét és kontrasztos összeállítások elnyomják.

Öltözködésében törekedjen a monokróm (egyszínű) megjelenésre vagy ugyanazon szín különböző árnyalatait viselve is kiemelheti természetes szépségét.

2. Lágy Nyár típus (Nyár-Ősz)

Hajszíne fakó, hamvasszőke, közép-vagy szürkésbarna. Arca csontszínű, bézs vagy olíva. Szeme elmosódott kék, halvány zöld, szürke vagy világosbarna.

Lágy Nyár színei

Palettája kevert pasztellekből áll, melyen az Ősz típus hatására számos sötét árnyalat és enyhe barnás tónus is észlelhető. A lágy Nyár színei között a szürke, a szürkésrózsaszín és a középszürke teszik sugárzóvá. A telítetlen, tört színek remekül állnak neki, de az élénkebb színek nem szerencsések.

3. Hideg Nyár típus (Nyár-Tél)

Hajszíne sötét hamvasszőke, közép – vagy szürkésbarna. Arcbőre bézs rózsaszínes. Szeme elmosódott kék, kékesszöld, barnászöld vagy barna.

Hideg Nyár színei

Színei közel állnak a Tél típushoz, ezért palettáján megjelennek a harsányabb árnyalatok is. Természetes tónusai kiemelésére bátran öltözhet a Télnél visszafogottabb, de vibráló színekbe. A meleg árnyalatokkal egyáltalán nem passzol, színe egyértelműen a kék. A hideg Nyár színtípus a rózsaszín, a világosszürke, a sötétkék, a málnapiros és a burgundivörös összeállításokba tündököl. Hűvös szépségét a „kékség” itatja át és a kontrasztosabb összeállítások is jól állnak neki.

Mi nem hiányozhat még a ruhatárból?

Természetesen a kiegészítők. Mivel az ezüstös hangulat a meghatározó, ezért nem kérdés, hogy az ékszerválasztásnál is az ezüst, a fehérarany, a szortfényű és visszafogott felületű darabokra essen a választás. A színtípusnak megfelelő gyöngyök is utánozhatatlanul elegánsan mutatnak. A vöröses réz és sárgaarany színeit azonban hagyja meg a Tavasz és Ősz színcsoportoknak.

Övek esetén is a hűvös, ezüstös vagy antikolt hatású övcsat illik a legjobban a Nyarakhoz – ami így összhangban van az ékszerekkel is. Kiegészítői közül nem hiányozhatnak a hideg pasztell színű derékszíjak. Monokróm színkombinációkkal gyengéd kontrasztokat is teremthet, ha például egy kék összeállításhoz sötétkék övet visel. Nagyobb kontrasztokat érhet el, ha a szomszédos árnyalatokat párosítja, így egy levendula lila ruhához remekül fog illeni a púderrózsaszín öv. De a szürke „egyhangúságát” vidám fagyiszínű vagy bordó szíjjal is megtörheti.

Vajon a vadító piros rúzs jól áll?

Hogyan sminkelje magát?

A Nyár típusú nők számára szinte kötelező a sminkelés. Fakóbb megjelenésüknek nagyon jót tesz egy kis színbeli frissítés, amitől tündökölhetnek. Nappali színeknek elegendő az arcra és az ajkakra egy fáradtabb, rózsás árnyalat. A szemre – szemszíntől függően - szürkés, ezüstös alapszíneket érdemes használni lila, padlizsán vagy fáradt vízkékkel. A Nyár típus sminkjéhez jól illenek a mályvás, rózsás, gyöngyházas árnyalatú rúzsok. De a tűzpiros ajkak és a feltűnő, drámai csillogó szemhéjpúderek már túlsminkelt hatást eredményeznek.

Híres Nyár évszaktípusok

A sztároktól is inspirálódhatunk – bár még náluk is előfordulnak bakik.  A hírességek közül Katalin hercegné, Jennifer Aniston, Gwyneth Paltrow, Sarah Jessica Parker, Ellen Pompeo, Rachel McAdams, Scarlet Johansson, Cate Blanchett és Kate Winslet ruhatárát érdemes figyelemmel kísérni.  A magyar hölgyek között a világhírű Mihalik Enikő és Palvin Barbi modellek, valamint Kováts Adél és Kiss Ramóna színésznők is ebbe az évszaktípusba tartoznak.

Magára ismert? Ha Ön is egy igazi hűvös Szépség, akkor fogadja el az aranyközéputat.  Magabiztosan és bátran mondjon nemet a divatipar kötelezően kikiáltott üzeneteire, mert a Nyaraknak nincs szüksége harsány színekre és túlékszerezésre. Ami igazán fontos, hogy a saját visszafogottabb adottságaival harmonikus megjelenést elkezdje felépíteni.

Rátérhetünk az egyik legnépszerűbb évszaktípusra? Ha készen áll a folytatásra, vágjunk is bele!


Ősz színtípus - színei és jellemzői

Az Ősz színtípus egy igazi mediterrán szépség, meleg tónusai, aranyló színvilága vonzza a tekinteteket. De amennyire különleges, annyira ritka hazánkban. Nézzük milyen külső adottságokkal rendelkeznek.

Az Ősz típusú nők és férfiak jellemzői

Az Ősz típus szemszíne és bőrszíne széles skálán mozog. A fátyolos szemek tónusa a világos kéktől és zöldtől egészen a mogyoróbarnáig terjed. A bőrtónus legvilágosabb színárnyalata a csontszín, a bézs és a világos barack, ami a kreol különböző mélységéig terjed. A szeplők meleg színűek és aranyfényűek. Az Ősz típus hajszíne a fakószőkétől a legsötétebb barnáig terjedő fodrászskálán mozog. A haj vöröses, aranyló pigmentáltsága különböző intenzitású lehet. Leggyakoribb az aranyszőke, a vöröses arany, az aranybarna, a gesztenye és a vörösesbarna. Az Ősz típusú nők és férfiak szemöldöke és szempillája is gyakran rezesebb árnyalatú.

És most jöjjön az igazi színkavalkád!

Milyenek az Ősz típus színei?

Az Ősz színtípus - hasonlóan a Nyárhoz - közepes színvilágot képviselő, törtebb, lágyabb, visszafogottabb. Nem állnak jól számára a szélsőségek, a túl harsány és túl élénk színek.  Színpalettáját a gazdag földszínek, az őszi avarszínek, az aranyló búzamezők, a meleg Napsugarak és a Naplemente árnyalatai színezik be. Színtartományában egy cseppnyi hűvösség sincs.

Színárnyalatok az Ősz típus ruhatárában

Az élénk földszínek és az őszi színek csak ennek a csoportnak állnak jól. Az Ősz típusú nők színei meleg zöldeket, aranysárgákat, narancsos vöröseket és sok aranybarnát tartalmaz. A zöldek közül a khaki, a sárszín, a terepszín, a smaragdzöldek, a lombzöldek, az olívák és a méregzöldek nagyszerűen mutatnak rajtuk. Kiemelt alapszíneik a különböző barnák: az arany-és rézbarnák, a homokszínek és a csokibarnák.

A lazac és a barackrózsaszín mellett nagyszerűen kiemelik vöröses adottságaikat a türkizek, a pávakékek, a tószínek és a sötétkékek. A kékek közül a farmeresebb, olajosabb kék ajánlott számukra. Aranyló jegyeikhez jól illik a réz, a méz, a terakotta, a mustársárga, a narancsvörösek, a rozsdavörösek, a vörösbor és burgundi is.

Az Ősz típus színei közül fehér helyett az ekrü, a vajszín, a bézs ajánlott. Ez a menyasszonyi ruha választáskor is fontos szempont, de hivatalos és alkalmi megjelenésekhez is érdemes az alternatívák közül választani. Mivel ezt az évszaktípust a fekete sápasztja, helyette a csokoládébarna és a tengerészkék előnyösebb mutat rajta.

Inkább NE!

Az Őszt agyonnyomják a harsány színek és nagyon sápasztják a hideg tónusok. Tehát kerülni kell a pasztellszíneket, ami a nyaraknak nagyon jól áll. A szélsőséges fehéren és feketén kívül például az élénk rózsaszín és jégkék tónusai is ütköznek az Ősz típus természetes melegségével. Ezeket hagyjuk meg a Téleknek és a Nyaraknak.

Vajon melyik Ősz színtípusba tartozik?

Következzen most az Ősz három altípusa!

1. Sötét Ősz típus – a legsötétebb

Az Őszök között a legsötétebb, legdinamikusabb és legélénkebb – a tél hatása miatt. Színpalettáján a sötétek mellett a hidegebb lilák is megjelennek, de a feketét is megtaláljuk a sötét Ősz típus színei között. Az altípus külső jegyeiben is sötétebb tónusok jelennek meg. A szemszín arany-sötétbarna vagy fekete, az arcbőr jellemzően bézs vagy olíva. A sötét Ősz típus hajszíne mély árnyalatú gesztenye-sötétbarna. Az Ősz-Tél típus nagyon ritka Magyarországon, testvér típusával a sötét Téllel jóval gyakrabban találkozhatunk.

2. Meleg Ősz Típus – a legélénkebb

Az aranyló, meleg Ősz színei közül a chilipiros, a rozsdaszín, a fahéj, a kurkuma, a mustár, a campari, a borostyán, a csokoládé, a cappucino, az olíva, a khaki és ekrü is gyönyörűen kiemelik az Ősz-Tavasz típusra jellemző aranybarna, zöld és kék szemeket. A meleg Ősz típus hajszíne még tovább fokozza a látványt, ahogy a mahagóni és az aranyló pigmentált bronzvörös tincsekkel teljessé válik az őszi táj képe.

3. Lágy Ősz típus – a legvisszafogottabb

Az őszök között az Ősz-Nyár típusnak vannak a legvilágosabb jegyei, így külső alapján sok esetben a tavasz felé mutat. De annál sokkal finomabb, törtebb, fátyolosabb meleg tónusai vannak. Színskálája tompa és fakó, a Nyár hatására visszafogottabb, ahol előkelő helyet foglal el a pisztácia, a borsózöld, a púder-és barack rózsaszín. A lágy Ősz színtípusnak jól áll a rozsda-és szürkésbarna, valamint a lazac is. De az élénk tónusokat és a harsogó narancsot kerülje.

Ősz típus színei - meleg árnyalatok

Az évszaktípushoz illő öltözködés olyan, mint a főzés, egy csipet ebből, egy pici abból. Lássuk hogyan!

A földszínek harmóniája

Ahogy a fák lombkoronája őszi fényekben ragyog és a lehulló levelek sárga, barna és itt-ott még zöld színekben pompáznak, úgy érdemes a ruhatárat a kiegészítőkkel kombinálni. Az Ősz típus ékszerei sárgás, melegfényűek. Nemesfémekből a sárgaarany, a vörösarany, a vörös és sárgaréz, valamint a bronzos árnyalatok mutatnak a legszebben rajta. De a természetes anyagok, a fa, a bőr, a vizes csillogású ásványok és a kagylók is kiemelik naturális szépségét.

Bőr öv választásakor érdemes az aranyozott és a bronz övcsatok között keresgélni. Bár az üzletekben sokkal gyakrabban találkozhatunk a hideg évszaktípusokhoz illő ezüstös, hideg fényű kiegészítőkkel. De ne keseredjen el, ha a nem járt sikerrel, mert a derékszíj színével kompenzálhatja az összhatást. A karamell, a konyak, a dió-, a csoki-, a kávé-, és a dohánybarna is tökéletes választás. De a barna ezernyi árnyalata mellett a rozsdavörös, a narancs és a sötétzöld övek is csak az Ősz típusokra várnak.

Az Ősz típusú nők színei között a monokróm színkombinációk is jól működnek, ha egy szín különböző árnyalatait viseli – például, ha zöld összeállításokhoz zöldes övet választ. De a színpalettán belül törekedhetnek az erősebb kontrasztokra is, ha a lazacrózsaszínt narancssárgával párosítják. A sötétebb semleges színeket is feldobják az élénkebb kiegészítők. Így a barna szettek egyhangúságát egy mustárszínű táska és derékszíj is megtörheti.

Kerülje a szélsőségeket! A színkörön egymással szemben elhelyezkedők, mint például a kék és narancssárga kombinációja már túl sok lenne.

Milyen az Ősz típus smink színe?

A könnyed, áttetsző sminket az aranyló, bronzos, meleg földszínek jellemzik, és semmiképp sem kell a szeplők eltüntetésére törekedni. Szemhéjpúderből a tengerzöldek, a türkízek és az aranyszínek ajánlottak. Az Ősz színtípus rúzsai között megtalálható a meleg hatású barackrózsaszín, a lágy terrakotta és a lazac piros is, melyek arcpírként is használhatóak. A határozottabb, vadabb vérnarancs, chilipiros és rozsdáspiros rúzsok a sötét Ősz sminkjét egészíthetik ki.

A hideg hatású pinkek azonban sápasztják őket. A fagyos smink és a túl világos hajszín esetükben minden harmóniát nélkülöz. Színviláguk tarka, de nem hivalkodó. A földszínekben és a rezes, meleg aranyló színekben ragyognak igazán.

Hírességek

A hazánkban legritkábbnak számító évszaktípus az egyik legirigyeltebb is - elég, ha csak szétnézünk az Ősz típusú sztárok között. Ki ne szeretne dögös vörös loknikat, bájos szeplőket vagy hibátlan bronzbarna bőrt?

Ha már dögös vörös, akkor a porcelánbőrű Julianne Moore, Julia Roberts, Lindsay Lohan és Drew Barrymore ruhatárából inspirálódhatunk. De a latin szépségek közül a gyönyörű Eva Mendes, Jennifer Lopez és Beyonce is igazi Ősz.

A férfi színészek közül a szexin szeplős Eddie Redmayne, a szeretnivaló gyilkost alakító Michael C. Hall (azaz Dexter), a zavarba ejtő vörösből sármosan őszülő Martin Freeman és az egyik legemlékezetesebb Joker alakítást nyújtó Heath Ledger (RIP) is ebbe a színtípusba tartozik.

A vörös, szeplős, szemüvegeseket is csak azért csúfolhatták gyerekkorukban, mert ritkaságnak számítottak. Pedig mennyire különleges és izgalmas jegyekkel rendelkező évszaktípus. Ha nyitott szemmel járunk jártunkban-keltünkben, talán néha napján mi magunk is gyönyörködhetünk egy-egy Ősz típusban.

Tartalomhoz tartozó címkék: Nőknek Tippek Tudástár
Az oldal tetejére