Barion Pixel
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.

Színtípus Kalauz - Milyen színekben ragyogjon?

Színtípus Kalauz - Milyen színekben ragyogjon?

Mit jelentenek az évszaktípusok? Ha júliusban születtem, akkor Nyár típusú vagyok? És milyen színek állnak jól? - Magabiztosabban szeretne öltözködni? Segítünk eligazodni a színek világában. Vajon milyen árnyalatokat érdemes viselnie az egyes színtípusoknak? Bizonytalan? A cikk végére az is kiderülhet, hogy vajon melyik csoportba tartozik. 

Kezdjük egy kis kitérővel. Munkánk során, a női övekkel kapcsolatban gyakran találkozunk a szín- és árnyalatválasztás nehézségeivel. Bár nem vagyunk a téma szakértői, mégis szeretnénk magabiztos válaszokkal szolgálni. Ezért az Interneten megtalálható szakemberektől gyűjtöttük össze alapismereteinket.

Ezt a kis tudáscsomagot szeretnénk megosztani Önnel. Kezdhetjük?

A 4 évszaktípus

Az évszakelmélet kidolgozása Johannes Itten, svájci festő nevéhez fűződik, melyet A színek művészete című könyvében publikált. Művészpedagógus munkássága során megfigyelte festőnövendékeit, és azt tapasztalta, hogy a megjelenésük összképével harmonizáló színcsoportokhoz vonzódtak.

Mindenkinek más-más természetes színei vannak, mégis bizonyos színtulajdonságok alapján 4 alaptípusba sorolhatóak az emberek. Itten ezeket az évszakok alapján tavasznak, nyárnak, ősznek és télnek nevezte el – aminek semmi köze ahhoz, hogy melyik hónapban születtünk. Ezekhez az évszaktípusokhoz pedig meghatározhatóak azok a színcsoportok, melyek kiemelik, erősítik és összhangban vannak tónusainkkal. 

Évszaktípusok - Színtípusok

Az évszaktípusokat a haj-, szemszín és bőrtónus következő színtulajdonságai határozzák meg. Mindig az eredeti, természetes tónusokat kell elemezni, nem a festett hajszínt!

1. Hideg - meleg 

A hideg tónusok inkább hamvas, szürkés hatást keltenek. Ha a vöröses, sárgás, aranyló jegyek dominálnak, akkor meleg színekről beszélünk.

2. Sötét és világos

Egyesek haj-, szem- és bőrszíne világos, míg másoké sötét, mély árnyalatú.

3. Telítettség

A telítettség és a kontraszt szempontjából vannak, akik élénk, telített jegyekkel rendelkeznek. Mások sokkal visszafogottabb, erőtlenebb tónusokkal bírnak.

Hogyan lesz a négyből 12 színtípus?

Az alapkategóriákat a három jellemző színtulajdonság alapján további altípusokra osztották, amiből az is látszik, hogy mindegyiknek van egy párja is. Így a 12 színtípus alapján még pontosabb képet lehet kapni az egyéni színpalettáról.

  • Hideg tél - Hideg nyár
  • Meleg ősz - Meleg tavasz
  • Sötét tél - Sötét ősz
  • Világos nyár - Világos tavasz
  • Élénk (telített) tél - Élénk (telített) tavasz
  • Lágy (telítetlen) nyár - Lágy (telítetlen) ősz

Az egymás mellett szereplők tulajdonságpárokat alkotnak, ami azt jelenti, hogy tulajdonságuk alapján nagyon hasonlóak, de a saját hatásaikat is éreztetik a párjukon.

Hogy tudhatom meg, hogy melyik évszaktípusba tartozom?

Színtípus meghatározás 

A legtöbb nőt foglalkoztatja a divat és saját stílusának megtalálása. Ezért ma már nemcsak a fazon a döntő, hanem az ideális színárnyalatok kiválasztása is. „Milyen színtípus vagyok?” – ennek kiderítésére a megfelelő fórumon vagy stílustanácsadótól kérhetünk segítséget. Színtípus tesztből is megtudható, hogy melyik típusba tartozunk. De mivel a színtípus meghatározás igen összetett és komplex, ezért akkor mehetünk a legbiztosabbra, ha színtanácsadóhoz fordulunk. A személyes tanácsadásokon több mint száz színes kendő segítségével derítik ki, hogy a bőr-, haj- és szemszín alapján milyen színek állnak jól, és melyek előnytelenek.

A típusok valójában nem négy vagy tizenkét egymástól elkülönülő színcsoportot jelent, hanem fokozatos átmentet képeznek egymásba. A színtanácsadás pedig inkább iránymutatás, mint szabályok rendszere. A tudatosabb vásárlást és öltözködést segíti, ahol nem a színeken, hanem az árnylatokon van a hangsúly.

Kíváncsi rá melyik az egyik leggyakoribb színtípus Magyarországon? Nekik adunk most stílusmankót a kezükbe!


Nyár színtípus - színei és jellemzői

Milyenek a Nyár típusú nők?

Kis túlzással azt lehet mondani, hogy hazánkban, aki nem a Tél csoportba tartozik az nagy valószínűséggel Nyár színtípusú, akik gyakran elégedetlenek és jellegtelen szürke egérkének érzik magukat. Seszínű, fakó hajszín és jellegtelen bőr. Magára ismert? Lássuk a konkrét jellemzőket.

A Nyár típus hajszínei a világos szőkétől a világos barnáig terjed. Árnyalata hamvas, ezüstös, de aranyló, vöröses fénye nincs. A hamvasszőke világostól sötétig terjedő tónusai a leggyakoribbak. Szemszíne besorolhatatlan, mely nem üt el élesen a hajtól és az arctól. Fátyolos, szürkés alapú, összemosódó árnyalatok alkotják. Jellemző a kék, szürkéskék, szürkészöld, barnászöld szemszín valamilyen árnyalata szürke alappal. Bőre hűvös tónusú, a világostól a közepes mélységig terjedő porcelán, rózsás vagy bézses alapszín jellemzi. A világos szeplők is jellemzően hamvas- és szürkésbarnák.

De térjünk a lényegre!

A Nyár típus színei

Kezdjük egy gyakori hibával, amikor a Nyarak erőtlen, fakó tónusaikat harsány rúzzsal és hajfestékkel, feltűnő kiegészítőkkel igyekeznek kompenzálni. Ezek a szélsőségek mindig túlzónak hatnak, mivel színpalettájukon csak közepes értékű színeket találunk.

Passzol hozzá a fekete? Hamarosan eláruljuk!

Színpaletta

A Nyár típus színeit a hőségtől kifakult pasztell jellemzik. Hasonló a Télhez, de árnyalatai világosabbak, fátyolosabbak. A négy évszaktípus közül a Nyár a legvisszafogottabb. Hideg színpalettája a nagyon világostól a közepesen sötétig terjed, mely a kevésbé telített, szürkés, hamvas, főleg világos árnyalatokból áll. A Nyár típusú nő tehát bátran viselhet tört, telítetlen, „nyarasabb” színeket.

Milyen színek állnak jól ennek az évszaktípusnak?

A Nyár a világos pasztellek hercegnője. Palettáján csak hideg, hamvas árnyalatokat találunk. Alapszíne a szürke, a navykék és a gyöngyszín. A Nyár típusú nőknek jól áll a bordó, a málnapiros, a farmerkék, a középkék, a türkizzöld, a babarózsaszín, a babakék, a világos citrom, a mentazöld és a könnyed cukorka-és fagylaltszínek is.

Ezek a lágy, visszafogott pasztellek sejtelmes, ezüstös fénybe vonják viselőjüket. A finom, érzékeny kontrasztok harmóniát teremtenek a megjelenésben. Nem a színnek kell a középpontban lennie, hanem a viselt árnyalatnak kell az adottságot kiemelnie, hogy a bőr-, szem-, és hajszín kerüljön a figyelem fókuszába.

Nyár típus színei

Érdekes párhuzam, hogy a „szürke kisegér” végül az ezüstös árnyalatokban válik igazán elragadóvá. Így a szélsőségektől mentes Nyár megjelenése klasszikus eleganciát sugall.

De melyik színt érdemes elkerülni?

És melyik előnytelen?

A Nyár típusú nők színei között nincsenek szélsőségek, ugyanis ami közel fekete, majdnem hófehér vagy vibrálóan élénk, az öregíti, sápasztja és túlharsogja őket. Tehát a nagyon világos és a nagyon sötét tónusok nem jelennek meg, így az erős kontrasztok sem jellemzőek. Ezenkívül meleg színeket sem találunk a palettáján.

Ezért a feketét, a hófehéret, a pirosat vagy az élénrózsaszínt érdemes elkerülni, mert természetes jegyeiket elnyomja. Az elegáns vagy hivatali megjelenésben a fehér helyettesíthető szürkés-törtfehérrel, fekete helyett pedig előnyösebb a szürke. A kék szemű nyarak a kék és a kékesszürke különböző árnyalataiban tündökölhetnek

Merüljünk bele jobban a témába?

Nyár színtípusok – a 3 alcsoport

Ha jobban beleássuk magunkat a színtípus meghatározásba, akkor megtudhatjuk, hogy az alaptípuson belül melyik alcsoportba tartozunk.

1. Világos Nyár típus (Nyár-Tavasz)

A világos Nyárnak nagyon világos tónusai vannak, melyek lágy és finom összhatást keltenek.  Hajszíne hamvasszőke, szürkés, ezüstös. Bőre csontszínű, világos bézs. Szemszíne kék, kékesszürke, zöld vagy szürke.

Világos Nyár típus színei

Színpalettája világos pasztellekből áll, melyen a Tavasz enyhén sárgás hatása is érvényesül. A világos Nyár színei a halványkék, halványszürke, hidegrózsaszín és a kékesszürkés árnyalatok. A világos Tavasz pasztelles színei is jól állnak neki. De természetes vonásait a harsány, sötét és kontrasztos összeállítások elnyomják.

Öltözködésében törekedjen a monokróm (egyszínű) megjelenésre vagy ugyanazon szín különböző árnyalatait viselve is kiemelheti természetes szépségét.

2. Lágy Nyár típus (Nyár-Ősz)

Hajszíne fakó, hamvasszőke, közép-vagy szürkésbarna. Arca csontszínű, bézs vagy olíva. Szeme elmosódott kék, halvány zöld, szürke vagy világosbarna.

Lágy Nyár színei

Palettája kevert pasztellekből áll, melyen az Ősz típus hatására számos sötét árnyalat és enyhe barnás tónus is észlelhető. A lágy Nyár színei között a szürke, a szürkésrózsaszín és a középszürke teszik sugárzóvá. A telítetlen, tört színek remekül állnak neki, de az élénkebb színek nem szerencsések.

3. Hideg Nyár típus (Nyár-Tél)

Hajszíne sötét hamvasszőke, közép – vagy szürkésbarna. Arcbőre bézs rózsaszínes. Szeme elmosódott kék, kékesszöld, barnászöld vagy barna.

Hideg Nyár színei

Színei közel állnak a Tél típushoz, ezért palettáján megjelennek a harsányabb árnyalatok is. Természetes tónusai kiemelésére bátran öltözhet a Télnél visszafogottabb, de vibráló színekbe. A meleg árnyalatokkal egyáltalán nem passzol, színe egyértelműen a kék. A hideg Nyár színtípus a rózsaszín, a világosszürke, a sötétkék, a málnapiros és a burgundivörös összeállításokba tündököl. Hűvös szépségét a „kékség” itatja át és a kontrasztosabb összeállítások is jól állnak neki.

Mi nem hiányozhat még a ruhatárból?

Természetesen a kiegészítők. Mivel az ezüstös hangulat a meghatározó, ezért nem kérdés, hogy az ékszerválasztásnál is az ezüst, a fehérarany, a szortfényű és visszafogott felületű darabokra essen a választás. A színtípusnak megfelelő gyöngyök is utánozhatatlanul elegánsan mutatnak. A vöröses réz és sárgaarany színeit azonban hagyja meg a Tavasz és Ősz színcsoportoknak.

Övek esetén is a hűvös, ezüstös vagy antikolt hatású övcsat illik a legjobban a Nyarakhoz – ami így összhangban van az ékszerekkel is. Kiegészítői közül nem hiányozhatnak a hideg pasztell színű derékszíjak. Monokróm színkombinációkkal gyengéd kontrasztokat is teremthet, ha például egy kék összeállításhoz sötétkék övet visel. Nagyobb kontrasztokat érhet el, ha a szomszédos árnyalatokat párosítja, így egy levendula lila ruhához remekül fog illeni a púderrózsaszín öv. De a szürke „egyhangúságát” vidám fagyiszínű vagy bordó szíjjal is megtörheti.

Vajon a vadító piros rúzs jól áll?

Hogyan sminkelje magát?

A Nyár típusú nők számára szinte kötelező a sminkelés. Fakóbb megjelenésüknek nagyon jót tesz egy kis színbeli frissítés, amitől tündökölhetnek. Nappali színeknek elegendő az arcra és az ajkakra egy fáradtabb, rózsás árnyalat. A szemre – szemszíntől függően - szürkés, ezüstös alapszíneket érdemes használni lila, padlizsán vagy fáradt vízkékkel. A Nyár típus sminkjéhez jól illenek a mályvás, rózsás, gyöngyházas árnyalatú rúzsok. De a tűzpiros ajkak és a feltűnő, drámai csillogó szemhéjpúderek már túlsminkelt hatást eredményeznek.

Híres Nyár évszaktípusok

A sztároktól is inspirálódhatunk – bár még náluk is előfordulnak bakik.  A hírességek közül Katalin hercegné, Jennifer Aniston, Gwyneth Paltrow, Sarah Jessica Parker, Ellen Pompeo, Rachel McAdams, Scarlet Johansson, Cate Blanchett és Kate Winslet ruhatárát érdemes figyelemmel kísérni.  A magyar hölgyek között a világhírű Mihalik Enikő és Palvin Barbi modellek, valamint Kováts Adél és Kiss Ramóna színésznők is ebbe az évszaktípusba tartoznak.

Magára ismert? Ha Ön is egy igazi hűvös Szépség, akkor fogadja el az aranyközéputat.  Magabiztosan és bátran mondjon nemet a divatipar kötelezően kikiáltott üzeneteire, mert a Nyaraknak nincs szüksége harsány színekre és túlékszerezésre. Ami igazán fontos, hogy a saját visszafogottabb adottságaival harmonikus megjelenést elkezdje felépíteni.

Rátérhetünk az egyik legnépszerűbb évszaktípusra? Ha készen áll a folytatásra, vágjunk is bele!


Ősz színtípus - színei és jellemzői

Az Ősz színtípus egy igazi mediterrán szépség, meleg tónusai, aranyló színvilága vonzza a tekinteteket. De amennyire különleges, annyira ritka hazánkban. Nézzük milyen külső adottságokkal rendelkeznek.

Az Ősz típusú nők és férfiak jellemzői

Az Ősz típus szemszíne és bőrszíne széles skálán mozog. A fátyolos szemek tónusa a világos kéktől és zöldtől egészen a mogyoróbarnáig terjed. A bőrtónus legvilágosabb színárnyalata a csontszín, a bézs és a világos barack, ami a kreol különböző mélységéig terjed. A szeplők meleg színűek és aranyfényűek. Az Ősz típus hajszíne a fakószőkétől a legsötétebb barnáig terjedő fodrászskálán mozog. A haj vöröses, aranyló pigmentáltsága különböző intenzitású lehet. Leggyakoribb az aranyszőke, a vöröses arany, az aranybarna, a gesztenye és a vörösesbarna. Az Ősz típusú nők és férfiak szemöldöke és szempillája is gyakran rezesebb árnyalatú.

És most jöjjön az igazi színkavalkád!

Milyenek az Ősz típus színei?

Az Ősz színtípus - hasonlóan a Nyárhoz - közepes színvilágot képviselő, törtebb, lágyabb, visszafogottabb. Nem állnak jól számára a szélsőségek, a túl harsány és túl élénk színek.  Színpalettáját a gazdag földszínek, az őszi avarszínek, az aranyló búzamezők, a meleg Napsugarak és a Naplemente árnyalatai színezik be. Színtartományában egy cseppnyi hűvösség sincs.

Színárnyalatok az Ősz típus ruhatárában

Az élénk földszínek és az őszi színek csak ennek a csoportnak állnak jól. Az Ősz típusú nők színei meleg zöldeket, aranysárgákat, narancsos vöröseket és sok aranybarnát tartalmaz. A zöldek közül a khaki, a sárszín, a terepszín, a smaragdzöldek, a lombzöldek, az olívák és a méregzöldek nagyszerűen mutatnak rajtuk. Kiemelt alapszíneik a különböző barnák: az arany-és rézbarnák, a homokszínek és a csokibarnák.

A lazac és a barackrózsaszín mellett nagyszerűen kiemelik vöröses adottságaikat a türkizek, a pávakékek, a tószínek és a sötétkékek. A kékek közül a farmeresebb, olajosabb kék ajánlott számukra. Aranyló jegyeikhez jól illik a réz, a méz, a terakotta, a mustársárga, a narancsvörösek, a rozsdavörösek, a vörösbor és burgundi is.

Az Ősz típus színei közül fehér helyett az ekrü, a vajszín, a bézs ajánlott. Ez a menyasszonyi ruha választáskor is fontos szempont, de hivatalos és alkalmi megjelenésekhez is érdemes az alternatívák közül választani. Mivel ezt az évszaktípust a fekete sápasztja, helyette a csokoládébarna és a tengerészkék előnyösebb mutat rajta.

Inkább NE!

Az Őszt agyonnyomják a harsány színek és nagyon sápasztják a hideg tónusok. Tehát kerülni kell a pasztellszíneket, ami a nyaraknak nagyon jól áll. A szélsőséges fehéren és feketén kívül például az élénk rózsaszín és jégkék tónusai is ütköznek az Ősz típus természetes melegségével. Ezeket hagyjuk meg a Téleknek és a Nyaraknak.

Vajon melyik Ősz színtípusba tartozik?

Következzen most az Ősz három altípusa!

1. Sötét Ősz típus – a legsötétebb

Az Őszök között a legsötétebb, legdinamikusabb és legélénkebb – a tél hatása miatt. Színpalettáján a sötétek mellett a hidegebb lilák is megjelennek, de a feketét is megtaláljuk a sötét Ősz típus színei között. Az altípus külső jegyeiben is sötétebb tónusok jelennek meg. A szemszín arany-sötétbarna vagy fekete, az arcbőr jellemzően bézs vagy olíva. A sötét Ősz típus hajszíne mély árnyalatú gesztenye-sötétbarna. Az Ősz-Tél típus nagyon ritka Magyarországon, testvér típusával a sötét Téllel jóval gyakrabban találkozhatunk.

2. Meleg Ősz Típus – a legélénkebb

Az aranyló, meleg Ősz színei közül a chilipiros, a rozsdaszín, a fahéj, a kurkuma, a mustár, a campari, a borostyán, a csokoládé, a cappucino, az olíva, a khaki és ekrü is gyönyörűen kiemelik az Ősz-Tavasz típusra jellemző aranybarna, zöld és kék szemeket. A meleg Ősz típus hajszíne még tovább fokozza a látványt, ahogy a mahagóni és az aranyló pigmentált bronzvörös tincsekkel teljessé válik az őszi táj képe.

3. Lágy Ősz típus – a legvisszafogottabb

Az őszök között az Ősz-Nyár típusnak vannak a legvilágosabb jegyei, így külső alapján sok esetben a tavasz felé mutat. De annál sokkal finomabb, törtebb, fátyolosabb meleg tónusai vannak. Színskálája tompa és fakó, a Nyár hatására visszafogottabb, ahol előkelő helyet foglal el a pisztácia, a borsózöld, a púder-és barack rózsaszín. A lágy Ősz színtípusnak jól áll a rozsda-és szürkésbarna, valamint a lazac is. De az élénk tónusokat és a harsogó narancsot kerülje.

Ősz típus színei - meleg árnyalatok

Az évszaktípushoz illő öltözködés olyan, mint a főzés, egy csipet ebből, egy pici abból. Lássuk hogyan!

A földszínek harmóniája

Ahogy a fák lombkoronája őszi fényekben ragyog és a lehulló levelek sárga, barna és itt-ott még zöld színekben pompáznak, úgy érdemes a ruhatárat a kiegészítőkkel kombinálni. Az Ősz típus ékszerei sárgás, melegfényűek. Nemesfémekből a sárgaarany, a vörösarany, a vörös és sárgaréz, valamint a bronzos árnyalatok mutatnak a legszebben rajta. De a természetes anyagok, a fa, a bőr, a vizes csillogású ásványok és a kagylók is kiemelik naturális szépségét.

Bőr öv választásakor érdemes az aranyozott és a bronz övcsatok között keresgélni. Bár az üzletekben sokkal gyakrabban találkozhatunk a hideg évszaktípusokhoz illő ezüstös, hideg fényű kiegészítőkkel. De ne keseredjen el, ha a nem járt sikerrel, mert a derékszíj színével kompenzálhatja az összhatást. A karamell, a konyak, a dió-, a csoki-, a kávé-, és a dohánybarna is tökéletes választás. De a barna ezernyi árnyalata mellett a rozsdavörös, a narancs és a sötétzöld övek is csak az Ősz típusokra várnak.

Az Ősz típusú nők színei között a monokróm színkombinációk is jól működnek, ha egy szín különböző árnyalatait viseli – például, ha zöld összeállításokhoz zöldes övet választ. De a színpalettán belül törekedhetnek az erősebb kontrasztokra is, ha a lazacrózsaszínt narancssárgával párosítják. A sötétebb semleges színeket is feldobják az élénkebb kiegészítők. Így a barna szettek egyhangúságát egy mustárszínű táska és derékszíj is megtörheti.

Kerülje a szélsőségeket! A színkörön egymással szemben elhelyezkedők, mint például a kék és narancssárga kombinációja már túl sok lenne.

Milyen az Ősz típus smink színe?

A könnyed, áttetsző sminket az aranyló, bronzos, meleg földszínek jellemzik, és semmiképp sem kell a szeplők eltüntetésére törekedni. Szemhéjpúderből a tengerzöldek, a türkízek és az aranyszínek ajánlottak. Az Ősz színtípus rúzsai között megtalálható a meleg hatású barackrózsaszín, a lágy terrakotta és a lazac piros is, melyek arcpírként is használhatóak. A határozottabb, vadabb vérnarancs, chilipiros és rozsdáspiros rúzsok a sötét Ősz sminkjét egészíthetik ki.

A hideg hatású pinkek azonban sápasztják őket. A fagyos smink és a túl világos hajszín esetükben minden harmóniát nélkülöz. Színviláguk tarka, de nem hivalkodó. A földszínekben és a rezes, meleg aranyló színekben ragyognak igazán.

Hírességek

A hazánkban legritkábbnak számító évszaktípus az egyik legirigyeltebb is - elég, ha csak szétnézünk az Ősz típusú sztárok között. Ki ne szeretne dögös vörös loknikat, bájos szeplőket vagy hibátlan bronzbarna bőrt?

Ha már dögös vörös, akkor a porcelánbőrű Julianne Moore, Julia Roberts, Lindsay Lohan és Drew Barrymore ruhatárából inspirálódhatunk. De a latin szépségek közül a gyönyörű Eva Mendes, Jennifer Lopez és Beyonce is igazi Ősz.

A férfi színészek közül a szexin szeplős Eddie Redmayne, a szeretnivaló gyilkost alakító Michael C. Hall (azaz Dexter), a zavarba ejtő vörösből sármosan őszülő Martin Freeman és az egyik legemlékezetesebb Joker alakítást nyújtó Heath Ledger (RIP) is ebbe a színtípusba tartozik.

A vörös, szeplős, szemüvegeseket is csak azért csúfolhatták gyerekkorukban, mert ritkaságnak számítottak. Pedig mennyire különleges és izgalmas jegyekkel rendelkező évszaktípus. Ha nyitott szemmel járunk jártunkban-keltünkben, talán néha napján mi magunk is gyönyörködhetünk egy-egy Ősz típusban.

Szeretné kibeszélni a színtípusát másokkal is? Az #övmánia csoportban megmutathatja kedvenc outfitjeit, és szakértőktől is kérdezhet a színtípusával kapcsolatban. Itt mindenki szabadon megoszthatja divattal kapcsolatos kérdéseit, és inspirálódhat a többiektől. Ez egy nekem való csoport! 

A folytatásban következik a mindig elragadó Tavasz.

Tavasz színtípus

Mi jellemzi a Tavasz típusú Nőket?

A ritka Tavasz színtípus ragyogóan tiszta tekintetével és gyönyörű vöröses hajával mindig feltűnést kelt. Az első jelző, ami eszünkbe jut róla: könnyed és üde. Hiszen a megjelenése frissességet és törékenységet sugároz. A Tavasz típus jellemzői lehetnek továbbá az extrovertált, könnyed, játékos személyiségek. Fiatalos színvilága általában zavarni szokta, ezért gyakran fordul a sötét, komor színárnyalatok felé. A ruha, a smink és a hajszín tekintetében a legelőnytelenebb számára a hideg és sötét kombináció. A feketék, szürkék, sötétkékek árnyékában komornak, fakónak tűnik, és elnyeli üdeségét.

Milyen a Tavasz típus hajszíne?

Szőkés, aranyló jegyek jellemzik leginkább úgy, mint az aranyszőke, a bézsszőke, a vörösesszőke, a lenszőke, a mézszín és a rézvörös. Hajszín skálája a világosszőkétől a középszőkén át az aranybarnáig terjed. A szemöldök és a szempilla is szőkés, szőkésvöröses vagy szinte láthatatlan. Számára mindig a világosabb hajszín javasolt (kivéve az élénk Tavaszt). De kerülnie kell a hamvas árnyalatokat, amitől barackosan ragyogó bőre szürke és fakó lesz. Az aranyló tincsek sokkal szebben kiemelik természetes adottságát, amitől sugárzóan üdébb lesz.

Szemszín

Az élénk, vibráló szemeken a szemfehérje élesen elhatárolódik az írisztől - ez a Nyár típusokra kevésbé jellemző, nekik kissé opálos a szemfehérjéjük. Nagyon domináns a kék és a zöld és ezek keveredése. Az aranybarna és a világos mogyoró is megjelenhet, de a sötét színek ritkán fordulnak elő.

Bőrszín

A Tavasz típusú nők barackos tónusú bőre gyakran pirulós, érzékeny, vörös szeplős. Egyesek bőre szinte tejfehér, mások nagyon jól barnulnak. Bőre mindig frissnek hat, nincs szürkés, tompa, fáradt hatása.

Az elragadó Tavasz típus színei

Ez a színtípus a meleg, élénk tónusokban tündököl igazán. Csodásan állnak neki a meleg, világos, finom színek. Az egyik legélettelibb paletta az övé. Tavasz típus révén a pasztell hatást érdemes élénkebb meleg színekkel megfűszerezni. A vidám színeket tartalmazó palettája világos, élénk és közép sötét, de színeiben nem éri el a feketébe hajló árnyalatokat. Kiemelt alapszíne a lédús barack és lazacszínek. Jellemző Tavasz típus színek még a türkiz, a vízkék, az azúrkék, a tengerkékek, az almazöld, a kiwizöld, a smaragdzöld, a fűzöld, a békazöld, a türkizzöld, a homokszínek, a drappok, a krémszínek, a mézszínek, a napsárga, a pipacspiros és a gyümölcsös narancssárgák.

Erre az évszaktípusra jellemző, hogy a világosabb Nyári színekben is szép az összhatás. De a hideg árnyalatok keményítik a vonásait, szürkés lesz tőle az arc, karikás a szem, sápadttá/fehérré, kissé vérszegénnyé teszik. A túl élénkek már elnyomják a vonásait. A nagyon tört/lágy színek pedig kissé egybeolvadnak a tónusaival. Tehát egyértelműen a Tavasz típus színeiben tűnik a legragyogóbbnak és élettel telinek az arca.

Tavasz típus színpalettája

Tippek alkalmi, hivatali megjelenéshez

A klasszikus elegáns és alkalmi öltözéknek számító fekete és fehér sápasztja és öregíti. A legrosszabb a sötét és hideg színek kombinációja. Hivatali öltözéknek vagy alapszínnek előnyösebb a homokszín, a világosbarna, a bézs, a teveszőrszín, a barnásszürke, vagy a világosabb tengerészkék, és a jolly joker navy. Fehér helyett a krémfehér, az ekrü, a bézs, és az elefántcsont árnyalatai foglalnak el előkelő helyet a Tavasz típusú nők ruhatárában.

Merüljünk el jobban a tavaszi zsongásban, és nézzük meg mi jellemzi az egyes altípusokat!

Világos Tavasz típus 

A Tavasz-Nyár típust világos haj, bőr és szemszín jellemzi, arcán alig látható kontraszttal. Az alaptípushoz képest világos, meleg, élénk színei finomabbak, pasztellesebbek, napsütötte hatásúak. Palettája nőies, könnyed, amit harmatos frissesség jár át. Pillekönnyű, romantikus színvilág jellemzi, legjellemzőbb a hamvas barackvirág, a mentazöld, az égszínkék, a kankalinsárga és a finom, világosarany. Jól állnak neki a világos Nyári színek is, de igazán a meleg tónusokban tündököl. A sötétek és a túl élénkek elnyomják a világos Tavasz típus vonásait, ezért nagyobb felületen érdemes kerülni ezeket – de egy élénk övvel nem rontható el az outfit.

Meleg Tavasz típus 

Az arca kontrasztosabb, mint a világos Tavaszé. Csodálatosan jól mutatnak rajta a meleg, világos, telített színek. A meleg Tavasz típus színei az Ősz hatására a legmélyebbek, legmelegebbek aranylóbbak. A visszafogott, világos árnyalatokban tündököl igazán. Előnyös neutrális színei a teveszőrszín, a krém, a csokoládébarna és a tengerészkék. A vibráló, túl élénk tónusok, mint a magenta vagy a királykék elnyomják a Tavasz-Ősz típus természetes vonásait – ezek az élénk Tavaszoknak állnak igazán jól. A Nyár színeiben eltűnik, fakóvá válik. Az Ősz túl sötét számára, a Tél sötét árnyalatai pedig öregítik.

Élénk Tavasz típus

A Tavasz-Tél típus arcán erős kontrasztok figyelhetőek meg, világos bőrhöz élénk, tiszta szemszín és sötétebb hajszín társul. De ez sosem annyira sötét, mint a telek esetében, maximum középbarna. Ennek a típusnak gyakorlatilag minden jól áll, ami „eléggé élénk”. Bátran viselheti a legvibrálóbb árnyalatokat is, nem lesz sok neki, nem nyomja össze. Hiszen az élénk Télhez hasonlóan a legélénkebb színekben ragyog igazán. Az élénk Tavasz színtípus jól elbírja a hidegebb színeket is úgy, mint a pink, a királykék vagy a fekete, bár helyette sokkal jobb választás a navykék.

Haj-és smink színben a tiszta, meleg, élénk színek, mint egy élénk narancs vagy pipacspiros, a legelőnyösebbek számára. A hideg, tört színek, mint például a mályva vagy a szürkéskék nagyon előnytelen lehet, és a barnás tónusokat is érdemes kerülnie.

Hogyan kombinálja a Tavasz típus színeit az öltözködésben?

Gyakorlatilag színpalettája bármelyik színét kombinálhatja egymással. Természetes megjelenése inkább kontrasztos. Ezért öltözékében a legjobb színkombinációk is kontrasztosak. A szomszédos árnyalatok is jól kombinálhatóak egymással, mint a sárga a zölddel. De olyanokat is párosíthat, amelyek távol ülnek egymástól a színkörön, mint a barackos narancs és a pávakék. Minél távolabb vannak egymástól, annál nagyobb a kontraszt közöttük.

Mivel természetes színvilága világos, ezért mindig törekedni kell arra, hogy legalább egy világos színt viseljen. A semleges kombinációk és a monokróm megjelenés azonban a Tavaszon unalmasnak hatnak.

Övet is érdemes a kontrasztok mentén választani. Játsszon a színekkel! Ha elsőre fél a túl élénk árnyalatoktól, próbálja ki kicsiben egy pink vagy türkizkék derékszíjjal.

Az ékszerek

Aranyló természetes vonásait sápasztja a fémes, ezüstös csillogás. Bőre ragyogását legjobban az arany ékszerek és a natúr gyöngysorok emelik ki. A Tavasz típus ékszere lehet sárgás-vöröses, rezes, rosegold, de a bronzos már inkább az Ősz típusoknak áll jól. Ásványai a türkiz, a smaragd, a zafír és a korall. 

Milyen a Tavasz típus sminkje?

Egy visszafogott, természetes sminkkel kitűnően ki lehet emelni a Tavasz harmatos összképét. A natúr sminkek híve bátran maradhat a melegebb tónusú nude palettáknál és a korallos, barackos arcpírnál.  Az ajkakon jól mutatnak a gyümölcsös színek, a Tavasz típus rúzsa lehet korallpiros és meleg rózsaszín is. Ragyogó tekintetét a szemhéjra kerülő gyöngyházfény és pezsgőszín tovább fokozza és kiemeli.

A sötét és hideg tónusok hatására azonban bőre elveszíti aranyló fényét, ezért a sminkszínek tekintetében is kerülni kell a sötét rúzsokat és szemhéjpúdereket.

Sztárok

Ha a Tavasz típusú nők beragyogják a hétköznapokat, akkor a kifutókon egyenesen reflektorfénnyel világítanak a szemünkbe. Frissességük, üdeségük szinte lepattan a vörös szőnyegről, arcuk beleég a retinánkba.  Íme néhány gyönyörű Tavasz típusú színésznő a sztárvilágból: Nicole Kidman, Amy Adams, Charlize Theron, Cate Blancett, Cynthia Nixont, Kate Hudson, Scarlett Johansson, Cameron Diaz, Milla Jovovich, Elisabeth Moss.

Elérkeztünk az utolsó, negyedik színtípushoz.

Tél színtípus színei, jellemzői

A Tél típusú nők jellemzői

A Tél színtípus – a Nyárhoz hasonlóan – nagyon gyakori Magyarországon. Ahogy már említettük, aki nem a Nyár típusba tartozik, az valószínűleg Tél színtípusú. Színei sötétek, élénkek és hidegek. A kontrasztosság jegyében bőrszíne mindig világos, rózsás. A sárgás, oliva bőrszín és a szeplők a Tél típusnál is előfordulnak. A szemszín lehet kék, szürke, mogyoróbarna és sötétbarna. Szeme és tekintete a nagyon fehér szemfehérjének köszönhetően szinte villog. A Tél típus hajszíne hideg, barna árnyalatú, ritkán hamvas szőke. 

Milyenek a Tél típus ruhatárának színei?

A Tél típusú nők tekintete akkor igazán igéző, ha sötét, hideg, élénk színek vannak az arca közelében - ezekben a színekben üde és fiatal. A kontrasztos és jeges színek emelik ki a szépségét. Legszebb a tél drámai színeiben: kék, piros, sötétlila, fekete, hófehér, királykék, burgundi, padlizsán, fenyőzöld, sötétzöld, citromsárga, pink és a hideg, mély tónusú árnyalatok. A Tél típus ruhatárának alapszíne - amit alkalmi, hivatali öltözékként is viselhet -, a klasszikus fekete és hófehér drámai kontrasztja. Neki áll legjobban a fekete – idősebb korban is. De ez a színkombináció az összes többi színtípust sápasztja, agyonnyomja. A Tél színtípus színei között a navy kék is előnyös számára.

Ezek nem Tél típus színek

A Tél típus öltözködésében kerülje a földszíneket. Legrosszabbak számára a kontraszt nélküli semleges nude, és a sötét meleg színek, amik sápasztják. Kerülje az aranyló, bézses és barnás árnyalatokat. Az ősz színeiben bágyadt, fakó és fáradt lesz az arca. A tavaszi színek túl világosak neki. Egy igazi meleg szín, például a barack nagyon rosszul állna neki, és sápasztaná. A nyári színekben unalmas, “kevés” neki, a hideg lágy színektől is “eltűnik”, nem hozza ki a kontrasztokat eléggé.

A Tél típus altípusai között minimális különbségek vannak.

Hideg Tél típus színei

A Tél-Nyár színtípusnak is nevezett típus színei mosottabbak, törtebbek, világosabbak. Hideg, sötét, élénk, jeges színei fátyolosak, fagyosak. A hideg Tél típusú nők hajszíne nagyon sötét, bőrük nagyon világos, szemük kékes. A tiszta kontrasztok miatt hófehérke típusnak is nevezik őket. A hideg Tél típus öltözködésében, sminkjében kölcsönvehet színeket a hideg nyarak palettájáról.

Élénk Tél típus

A Tél-Tavasz jellemzői az élénk, sötét, hideg, tiszta, telített, világosabb színek. Tekintete villogó, szeme élénk (kék, zöldeskék), bőrszíne világos porcelán. Az élénk teleknek jól áll a szőke haj, főleg a platina, ha van erejük ezzel ilyen módon foglalkozni. Nagyobb az átmenet a sötét hajból a világosba, mint az élénk tavaszoknak a világosból a sötét hajszínbe.

Sötét Tél színtípus jellemzői

A sötét Tél típus színeiben a sötétség a mérvadó. A mély árnyalatok és a drámai, telített színek miatt gyakran összekeverik a sötét ősszel. Bőre olivás, kreolos, sötét szemszín, és nagyon kontrasztos szemfehérje jellemzi.

Milyen a Tél típus sminkje?

A Tél színtípuson jól mutatnak a drámai színek, erősebb sminkek, jól áll neki az élénk rúzs - bátran kísérletezhet vele. Sminkszínben a bordós pirosas árnyalatok a legszebbek neki, de a pinkes/rózsaszínes árnyalatok is üdítik az arcát. Színhelyes sminket érdemes választani a rúzs és a pirosító tekintetében, de a szemszín elmehet más irányba. Kerülje a bronzosítókat, arany árnyalatokat, földszíneket, és a barna szemceruzát, amitől ködössé válik a tekintet, mintha sírt volna.

A bőrtónushoz passzoló alapozóra mályvás, rózsás, hideg, bogyós árnyalatú pirosító ajánlott és pezsgőszínű highlighter. A hideg árnyalatú rúzsokból telitalálat az élénk piros, ami nem narancsos, valamint a fukszia, sötét rózsaszín, mély mályva, bordó is. Az élénk teleknek jól áll a korallos rúzs, de az élénk piros/pink is igazán ütős. A sötét Tél típus sminkjéhez bátran használhat sötét bordó rúzst. A szemsminkhez kékes, lilás, zöldes és hideg árnyalatokat használjon, kék vagy fekete szemceruzával.

Ékszerek és kiegészítők a Tél típus ruhatárában

A jeges szépségű telek ékszerei között előkelő helyet foglal el a fehér arany és az ezüst, ezenkívül jól állnak neki a csillogó, vakítóan fénylő kövek, és természetesen a gyémánt. Szemüvegkeretnél az ezüst jöhet szóba, vagy saját színpalettájáról választhat. A Tél típus öltözködését az ezüstös csillogású ékszerek mellett feldobja egy ezüst táska és öv is.

A derékszíj kiválasztásakor nem muszáj ragaszkodni a színpalettához, hiszen az arctól távolabb bátran kísérletezhet a színekkel. A Tél típus színeibe azonban beletartoznak a legklasszikusabb övszínek: a fekete, a fehér, a kék és a piros. 

Tél típusú női celebek

A színésznők, énekesnők és televíziós műsorvezetők öltözködését is górcső alá vehetnénk. A rivaldafényben egy rosszul megválasztott kollekció agyoncsaphatja az egész megjelenést, ezért nemcsak nekik, de Önnek sem árt tisztában lennie a saját évszaktípusával. Íme néhány Tél típusú híresség: Penelope Cruz, Meghan Markle sussexi hercegné, Amal Clooney, Catherine Reitman, Alexandra Daddario, Anne Hathaway, Demi Lovato, Kim Kardashian, Sandra Bullock, Gwen Stefani és Ördög Nóra.

A cikk végére érve körvonalazódott a saját színtípusa, vagy bizonytalanabb, mint valaha? Az önbizalomnövelő színtanácsadáson szakember segítségével tanulhatja meg, hogy milyen színárnyalatok a legelőnyösebbek Önnek.

Tartalomhoz tartozó címkék: Nőknek Tippek Tudástár
Az oldal tetejére