Barion Pixel
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.

Divatlexikon: az öv - Ma is tanultam valamit

Divatlexikon: az öv - Ma is tanultam valamit

Az öv, ami az egyik legrégebbi és legmaradandóbb ruhadarab, meglepő betekintést nyújthat az emberi fejlődésbe. Így megérthetjük, hogyan öltözködtek, mit csináltak az emberek egykoron, és milyen leleményes felhasználási módjai lehettek az öveknek. A divatlexion ezen fejezete megmutatja hogyan változott a misztériumokkal átszőtt öv történelem a kezdetektől a mai divatig, milyen az "anatómiai" felépítése, milyen fajtái vannak és... a legvégén elmondhaja, hogy ma is tanultam valamit.

Mi az öv és mi a szerepe?

Az öv szó jelentése a ruházati termékek csoportosításán belül kiegészítőt jelent. Ennek bővebb meghatározása: a derékon (olykor kissé fölötte vagy alatta) viselt szalag, mely a testet vagy a ruhát öleli körbe. Jellemzően bőrből vagy erősebb textilből készül, esetenként gumírozott anyagból, fémből, műanyagból. Szélessége 1 cm-től egészen 20-30 cm-ig terjed.

Egy öv - többféle funkció

 A ruházat, a nadrág megtartása mellett korábban használati tárgyak (szerszámok, fegyverek, pénzérmék) szállítására/tárolására is szolgált. Státuszszimbólumként viselője rangját, vagyonát és származását is tükrözte, és tükrözi a mai napig. Hiszen a mostani luxus márkájú övek is feltételezni engednek viselőjük vagyonosságára. A divattörténelem előrehaladtával a derékszíjat elkezdték használni az öltözék dekorálására is. Ezeknek a divatöveknek kevésbé feladata a ruha megtartása, sokkal inkább a díszítésen van a hangsúly.

Mi több! Az előnyös idomok kiemelésére és a kevésbé tetszetős részek palástolására is tökéletesen alkalmas. A különböző testalkatokhoz más-más típusú, fazonú, szélességű szíj passzol a legjobban. Ezért érdemes tisztában lennünk a testalkat típusokkal, hogy maximálisan kiaknázhassuk az övviselés előnyeit.

De van itt még valami!

Az öv, mint státuszszimbólum ma már ékszerként is értelmezhető. Elég csak a fentebb említett exkluzív darabokra gondolni, aminek egyik ultraluxus példája a világ egyik legdrágább precíziós övcsatja, a férfiaknak készült Roland Iten - R60 Diablo. Az ára 7 Ferrarival vetekszik, a szépségét pedig a lélegzetelállító gyémánt, a Diablo adja.

A luxusipar aranyművesei a hölgyekre is gondoltak, ha rákeresünk a 22 karátos, gyöngyökkel, rubinnal, smaragddal kirakott színarany derékövekre - melyek piaci árából már családi házat is vehetnénk Budán.

Honnan ered az öv szó? 

Egy szó eredetének felkutatásával az etimológia foglalkozik. Így ennek segítségül hívásával próbáltuk megfejteni az “öv” szó származását. Nem vagyunk nyelvészek, de igyekeztünk hiteles forrásokat felkutatni.

Az első írásos feljegyzés 1211-re vezethető vissza, ami a Váradi Regestrum jegyzeteiben lelhető fel, melyet 1208-1235-ig készítettek. Ez a forrás azonban bizonytalan, egy 1372 utáni írás, a Jókai kódex már hitelesebb adatot nyújt.

Az "öv" szó az úgynevezett ősi szókincshez tartozik. Finnugor-, talán uráli kori szó. Őse pedig a “vö”. Zürjén nyelven: “vln”, finnül: “vyö”, lapp nyelven pedig: avve. Átalakulását a szakértők így fogalmazták meg: “A magyarban eredetileg ő változatban élt, a mai öv hangalak később keletkezett elvonással a v-s tövű toldalékos formákból.” forrás: Etimológiai szótár

Szinonimák: szíj, derékszíj, nadrágszíj, heveder, derékpánt, deréköv

Misztériummal átszőtt öv történelemmel folytatjuk!

Amióta ruházkodik az emberiség, azóta léteznek övszerű kiegészítők is, melyek a ruha megtartásán túl más praktikus funkciót is betöltöttek. Bár megjelenésük, céljuk, sőt szükségességük is változott az évek során, az övek évezredek óta az emberi élet részét képezik valamilyen formában.

A férfi öv legendája

A mitológiában az öveket gyakran mágikusnak ábrázolják. Hatalmat és erőt adnak, ha férfiak viselik, és védelmet, ha nők. Isztár, egy babilóniai istennő termékenységi övvel volt körülvéve. Herkules a görög mítoszban az amazonok királynőjével birkózott az övéért. Odüsszeusz olyat visel, amely lehetővé tette számára, hogy három napig egyfolytában ússzon, a Thor által viselt darab pedig megduplázta erejét. A Bibliában és a kereszténységben olyan dolgokat szimbolizált, mint a védelem, a tisztaság és az Isten szolgálatára való készség.

Az elsők

A történelem első öveit a bronzkorban viselték, ie. 3300 és 1200 között. Az ókorban is vannak utalások ezekre a korai övekre, jellemzően Európában és Ázsia egyes részein. Néhány bőrből készülhetett, de a legtöbb kezdetleges darab egy derékra kötött zsinór volt.

A rómaiak elsősorban azért hordták, hogy összefogják vele a tógájukat. De egyéb szerepeket is ellátott - szerszámokat, fegyvereket rögzítettek vele a derekukra. A pap és a szerzetes a Szentírást akasztotta rá, a katona a kardot, az ács pedig a kalapácsot. A katona egyszerűt, praktikusat, de rangjához illőt viselt. A nemes inkább díszeset, amin a fegyverét is tartotta. A gladiátorok az egész törzset szorosan körülölelő vastag övet, úgynevezett cingulumot viseltek, ami pajzsként védte őket a harcban.

Eredeti ókori bronz öv

Katonai övek

A frankok és burgundok gyakran ezüst- vagy bronzveretekkel díszítették öveiket. Az angolszász öltözködésben kevésbé volt fontos, és a normann lovagok általában a páncéljuk alatt viselték. A 13. század második felében a lovagok köpenyét egy keskeny zsinór övezte a deréknál. Míg a lovagi páncél büszkeségének számító lovagi öv általában a csípőt valamivel a derék alatt ferdén övezte, rajta a nehéz karddal. Az öv végét, miután áthúzták a csaton, megcsomózták vagy egy nyelvvel fogták be (mint a hagyományos modern csatoknál). A díszítés az egész övet borította egy megszakítatlan sorban álló füzérekkel gazdagított domborulatok formájában, amelyek egy pompás csatban találkoztak.

A római katonák öve az Ókorban

Státuszszimbólum

Várostól függően a díszes vagy jól megmunkált öv a magasabb osztályba tartozás jelének számított. Kifejezte viselőjének társadalmi rangját, vagyonának mértékét, nemesi származását, foglalkozását, és kizárólag szabad ember hordhatta. Így a derékszíj státuszszimbólummá vált.

Ősi bronzkori európai öv

A polgári öltözködésben a 14. századi öveket a rangos férfiak a kabát fölött viselték. A 15. században jellege és minősége továbbra is tükrözte viselője társadalmi rangját.  Ezekben a századokban voltak olyan törvények, amelyekkel megfékezték az olyan övek viselését, ami férfiak és nők esetében is a rangjuk miatt illetlen volt. Még a papokat is megdorgálták a baselarddal (rövid karddal) ellátott ezüst láncöveik miatt. A deréköveken akkoriban pénztartók, tőrök, kulcsok, tollak, gyöngyök, sőt még könyvek is lógtak.

A 16. században a ruházat megtartására szolgáló szíjként vagy kardszíjként folytatódott. Az udvari férfiak széles vállövre akasztott könnyű pengét viseltek, míg a vidékiek keskeny derékszíjra erősített nehéz fegyvert hordtak. Nem sokkal később mindkét divat eltűnt.

A trónfosztó hózentróger

Az 1700-as években csak a férfiak kiváltsága volt a derékszíj viselése, egészen a hózentróger feltalálásáig. Ami egy időre kiszorította a nadrágövet a divatból, mivel az akkori magas derekú nadrágokat a suspender tartotta meg. Ez alól a katonatisztek kivételt képeztek, akik gyakran azért húzták szándékosan szorosra derékszíjukat, hogy daliás alakjukkal impozánsabbak legyenek.

Levi’s és a mai nadrágszíjak

1836-ban Samuel Colt nevéhez fűződik az új típusú revolver, ami életre hívta a western típusú revolver övet a pisztoly és a lőszer tárolására. Majd közel 100 évet kellett várni az első vékony övre, ami az 1922-es Levi’s öv volt. Ez a tartós bőrből készült darab már átfért a nadrág övbújtatóján. Ezzel a 30-as években újra berobban a köztudatba, ezzel egy időben a hózentróger pedig fehérnemű státuszba került. A divat szinte nélkülözhetetlen eleme volt az áhított bőr és velúr öv egészen a második világháborút követő anyaghiányig.

Napjainkban ettől nem kell tartanunk. Dönthetünk a minőség mellett és választhatunk tartós bőr öveket, vagy kipróbálhatunk alternatív anyagokból készült kiegészítőket is.

A női öv viselés története nem volt ennyire konstans.

Hogyan alakult a női öv divat történelme?

A nők esetében az öv a szüzesség jelévé vált, és gyakran mágikus tulajdonságokkal ruházták fel. A házassági szertartások folytatták a szüzességet szimbolizáló öv viselés hagyományát azzal, hogy a férj a feleség derékövét vette magára, a prostituáltaknak pedig a történelmi Franciaországban törvény tiltotta a viselését. Az irodalomban gyakran úgy ábrázolják a nőket, mint akik az öv viselésekor biztonságban vannak a szexuális vagy egyéb támadásoktól, és kiszolgáltatottá válnak nélküle.

A sötét középkorban a nők nem viselték, sőt volt olyan időszak, amikor egyenesen megtiltották nekik az övviselést. Így az 1700-as évektől az 1800-as évekig a női divat egy időre eltörölte.

Svájci öv

A 18. század második felében kezdtek el a derék köré kötött széles, összehajtogatott anyagszalagokat viselni. A legelterjedtebb a fekete svájci öv volt. Ez a ruhadarab általában rombusz alakú volt, bársonyból vagy selyemből készült. Elöl fűzős volt, hogy a ruha felső és alsó részei jól elkülönüljenek egymástól. A nők mindennapi öltözéke pruszlik-szoknya, vagy a blúz-szoknya kombinációból állt, amihez jól passzolt a svájci öv. Az egyéniség megteremtése és a gazdagság jelzése érdekében különféle kiegészítőkkel, köztük az övekkel tették változatosabbá mindennapi megjelenésüket.

18. századi öv divat - svájci öv

Jöhet egy kis kitérő a buja vágyak féken tartásáról?

Az erényöv

A bőrből és vasból kovácsolt erényövet a szexuális együttlét vagy a maszturbáció megakadályozására vezették be a nőknek azért, hogy megvédjék őket a nemi erőszaktól, vagy hogy visszatartsák őket a szexuális kísértéstől. A modern mítoszok szerint az erényövet a keresztes háborúk idején kísértés elleni eszközként használták. Amikor a lovagok a keresztes hadjáratokra indult, asszonyaik erényövet viseltek, hogy megőrizzék hűségüket. Azonban nincs hiteles bizonyíték arra, hogy a keresztes hadjárat után léteztek volna erényövek. Ezért időszakuk inkább a reneszánszra, mint a középkorra esik. Az erényövek történetével kapcsolatos kutatások azt sugallják, hogy a 16. századig nem használták őket, és akkor is csak meglehetősen ritkán; először a 19. században váltak széles körben elérhetővé a maszturbáció elleni orvosi eszközök formájában.

Reneszánsz kori vasból készült erényöv - nőknek

A reneszánsz erényövekről azt mondják, hogy párnázott béléssel rendelkeztek, és viszonylag gyakran kellett őket cserélni. Mivel megszakítás nélküli, hosszú távú viselés vaginális vagy anális fertőzéseket, elfertőződő hámsérüléseket, így szepszist, vérmérgezést és végül halált okozhatott volna.

Ma már inkább csak elborzadunk az emberi találékonyságon, hogy vajon hol van az igazság, azt talán senki sem tudja. Viszont a most következő fűzők gondolatától sem fogunk dalra fakadni.

Viktoriánus fűzők

Az Európában a 16. század óta népszerű fűző használata a viktoriánus korszakban érte el csúcspontját, amikor a darázsderekú homokóra alak volt a késő viktoriánus divat szépségideálja. Ebben a korban a fűzők nem a csípőnél végződtek - mint 18. századi elődeik -, hanem néhány centivel a derék alá értek. A korábbi bálnacsont helyett acélmerevítőkkel formálták a női alakot, a derékbőség csökkentésére pedig egyre népszerűbbé vált a borda repesztően szoros fűzés. A fűző divat változása 200 év alatt

Az 1800-as évek végének ruha reformistái szerint a nyilvánvaló egészségügyi kockázatok is beleértve, a fűző veszélyes volt. A sérült és átrendeződött belső szervek veszélyeztették a termékenységet. De az egészség általános romlását is a túlzott fűző viselésének tulajdonították.

Női fűző divat és a viktoriánus kor szépségideálja

A viktoriánus korszak közepének és végének öltözködési reformmozgalma a feminizmus első hullámának része volt az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában. Tagjai szenvedélyesen kiálltak a nők praktikus és kényelmes öltözködése mellett. Véleményük szerint a korabeli nőies divat nemcsak a nők egészségére volt káros, hanem célja volt a nők alárendeltté tétele is.

Edward-kori öv divat

A fűzőt a többség mégis elfogadta, mint a szépség, a divatos öltözködés és a katonásan egyenes testtartás - az erkölcsös és rendezett társadalomhoz szükséges fizikai struktúra elengedhetetlen feltételét. 1910-ben a hattyúcsőrös fűző lett a legújabb divathóbort, amelyet S-alakú fűzőként vagy egészségügyi fűzőként is ismertek. Nevét a fűző középső elejébe illesztett, nagyon merev, egyenes bütyökről kapta, amely a felsőtestet előre kényszerítette, és a csípőt hátul S-alakban kiugróvá tette.

1917 után, amikor az Egyesült Államok belépett az I. világháborúba, az amerikai hadiipari hivatal arra kérte a nőket, ne vásároljanak több fűzőt, hogy a haditermeléshez szükséges fémeket felszabadítsák. A fűző népszerűsége tovább csökkent az első melltartók megjelenésével. Majd 1920-ra, amikor a sziluett magasabb derékvonalra és természetesebb formákra változott, kiment a divatból. A melltartók korai tervei mellett az egyenes szabású ruhákhoz viselt elasztikus fűző feladata a csípő karcsúsítása volt.

Mindannyiunknak ismerős az olyan filmekből, mint a Titanic, és az olyan sorozatokból, mint a Downton Abbey, hogyan nézett ki az Edward-kori divat. A ruhák sokkal szabadabbak voltak, mint a viktoriánus korszak merev taftruhái, és jobban kiemelték a nők alakját. Az Edward-kori ruhák kardinális kiegészítője az öv volt. A ruhák és a szoknya/blúz kombinációk szinte mindig övvel párosultak, hogy kihangsúlyozzák a derekat. 

1920-as évek divat - Downton Abbey

A vastagabbakat leginkább az estélyihez, a vékonyabbakat nappali ruhához öltötték magukra. Gyakoriak voltak a hátul magasabb, elöl alacsonyabb övek, amelyek egyfajta "mélyített derék" megjelenést kölcsönöztek. A hímzett, gyöngyökkel és csipkével díszített darabok egyedi kiegészítői lehettek egy ruhának. Legalábbis egyedibb és érdekesebb, mint a mai farmerekhez használt övek. A legelterjedtebb a hegyes formájú volt, amit blúzhoz és szoknyához párosították.

Öv divat: 1920-40-es évekig

Az övek egyik első jelentős változása a 20-as években következett be, amikor a flapper mozgalom nagyrésze elutasította a női öveket a laza, hosszú ruhák javára - ami éles fordulatot jelentett az alig 10 évvel korábbiakhoz képest. Ez azonban nem volt általánosan így, mert akkoriban nem mindenki követte a flapper-lázadást.

Az 1920-as években a ruha anyagával megegyező pántot kötöttek fel lazán a csípőjükre. Hétköznapi és sportruházathoz vékony bőr szíjat hordtak. De a 20-as évek végére a vékony és laza láncövek is a formális és esti öltözékek kiegészítőjévé váltak (Gatsby korszak).

1920-as évek Flapper stílusa - Downton Abbey

A 30-as években egyre több nő kísérletezett a nadrágok viselésével, amihez olyan övre volt szükség, ami megtartja azt. Így a 30-as évek kiegészítői sok elődjükhöz képest vékonyabbak voltak. Nagyjából ebben az időben kezdték a nadrágok alapfelszereltségévé tenni az övbújtatókat, ami csak növelte az öv népszerűségét és elterjedtségét. Ugyanakkor problémát jelentett a női szíjak csattjának törékenysége.

A 40-es évek elején elkezdtek vastagodni, és a divat szinte nélkülözhetetlen elemeivé válni. A legkedveltebb alapanyagok a stílusos bőr és a velúr volt. Majd a második világháború utáni bőrhiány miatt alternatív anyagokat voltak kénytelenek használni. Így egységesebbé vált a megjelenésük, olcsóbb, de még mindig tartósabb anyagokból készültek.

Milyen derékszíjakat viseltek az 50-es évektől napjainkig?

Az 50-es évekre azonban már nem volt probléma a kínálat hiánya. Ezekben az években a fűző-szerűen széles derékövek emelték ki a csípőt. Ekkor találták fel a gumis övet is, amely tartós, rugalmas anyagból készült, hogy a hagyományos övek kinézetét utánozza, ugyanakkor sokkal kényelmesebb legyen a derék körül viselni, és könnyebb legyen benne mozogni.

Az 50-es évekhez hasonlóan sok stílusjegyet megtartva, beleértve a szélességet, a színeket és az anyagokat, a 60-as évek női szíjai hasonlítottak az előző évtizedhez, de újra a csípő vonalán találták magukat. A másik újdonság a fém fokozott használata volt. Így egyes darabok szinte teljesen fémből készültek, ékszer benyomását keltve.

A 70-es évektől egészen a 90-es évekig jól látható az átmenet az övek stílusának változásával, és a 80-as években a bőr átvette az övek alapértelmezett anyagát. A 90-es évektől egészen napjainkig az övek anyagukat és megjelenésüket tekintve nagyjából egységesek. Emellett a szélességük is csökkenni kezdett, és inkább egyszerű, a nadrágok tartásához szükséges kiegészítővé váltak.

A standard öv közepes méretű és egy fémcsattal van rögzítve.

De milyen apró részekből áll össze? Avagy jöjjön egy kis öv anatómia – közérthetően!

Az öv felépítése

Az öv két fő részből áll: az övcsatból és a szíjból vagy másnéven pántból. A csat a szíjhoz a bőr befogóval csatlakozik, ami egyes öveknél véglegesen le van rögzítve, lehet tűzött, varrott, szegecselt. Más típusoknál csavarral, patenttal vagy klipsszel rögzített, ami szétszedhető, utólag a kívánt méretre igazítható.

Az utolsó lyuk után részt az öv nyelvének nevezzük, ami standart 10 cm hosszú. Az övcsaton áthúzott pánt végét - azaz az öv nyelvét -, a túloldalon az övbújtatóba fűzzük be, ezzel rögzítve azt, hogy ne álljon el.

Egyes típusú vászon és heveder övek végzáróval vannak ellátva, ami fémből vagy bőrből készül. Ez védi a pánt végét és megkönnyíti a becsatolást. A végzáró a régi, veretes nadrágszíjak jellemzője is, sőt akkor gyakrabban fordult elő, mint a mai modern öv divatban.

Övcsat típusok 

Az öv csatja is ugyanolyan sok újításnak volt kitéve, mint a kiegészítő pántja. A tervezők mindenféle anyagból készítettek már különleges csatokat. Funkciójukat tekintve nem csupán az öv összetartását szolgálták, hanem azt a célt is, hogy egy divatos darab középpontjaként tűnjenek ki. Működési-szerkezeti elvét tekintve megkülönböztetjük a klasszikus-lyukasztott és az automata típust. Ezeken belül számtalan övcsat típus terjedt el.

Mi most a leggyakoribb és legnépszerűbb típusokat gyűjtöttük össze.

Klasszikus tűs

Ez a legelterjedtebb övcsat típus az elegáns és a hétköznapi öveken is egyaránt megtalálható. A pántot át kell fűzni a kereten, ahol az övcsat nyelve a szíjon lévő lyukakon keresztül rögzíti az övet.

Táblás csat 

Ez a cserélhető csat típus ismerős lehet önnek, ha a cowboy és a motoros szíjakra gondol.

Automata csat 

Az automata öv olyan lyuk nélküli nadrágszíj, amely a legtöbb esetben a racsni elvén működő csattal funkcionál. A hagyományos - tűs - övcsat helyett egy önzáró szerkezet működteti a be- és kicsatolást. Becsatoláskor a csat hátsó rögzítő szerkezete a derékszíj belső oldalán lévő fogazott sínrendszerhez csatlakozik. Csak be kell tolni be a szíjat a csatba a kívánt szorosságig – közben hallható a racsni kerepelő hangja. Kicsatoláskor pedig a csat alján lévő karral lehet kioldani a mechanikai zárat.

A mágneses megoldású automata nadrág öv esetén a kis kör fémházban található mágnes szabályozza a szerkezetet. A gomb megnyomásakor történő erőhatás elengedi a mágnest, és kiold a szerkezet.

Talán hallott már a préselős mechanikájú önzáró övcsatról is, ami szintén egy automata típus.

D-gyűrűs/dupla D csat 

Nevét a “D” betűt mintázó fém gyűrűről kapta. Egy vagy két gyűrű alkotja a csatot. Ezek közvetlenül egymás mögött helyezkednek el a heveder végén és a befűzött, majd köztük megfeszülő vászon csík tartja a nadrágot a helyén. Nincs lyukasztás, nincs a megszokott fém tüske. Méretválasztásnál csak a megfelelő hosszra kell odafigyelni. Casual, fonott, hevederes és vászon derékpántoknál használják még a dupla karikás O csatot is.

Cobra csat 

A cobra csat magas teherbírásán emberi életek is múlhatnak, ezért bevizsgált minőségén múlik a megbízhatósága. A csat középen két szem segítségével nyitható, de a speciális mechanika véd a véletlen nyitástól.

Cobra csatos heveder öv

Heveder csat

A heverder övcsatokat főleg vászon és heveder öveken találhatunk. A csat hátoldalán egy üreges doboz található, amelyen két ablak található a pánt átcsúsztatásához. Népszerű típus, mert könnyen használható, jól tart és hallatlan előnye, hogy lényegében centiméterre pontosan állíthatjuk be a szíjhosszúságot.

Mágneszáras gyorscsat

Gyorskioldó csat lehetővé teszi a gyors rögzítést és kioldást. Jellemzően katonai és taktikai öveknél használják ezt a típust.

Műanyag tuk csat

A legtöbb szíjhoz és hevederhez illeszkedik. Sima kioldó mechanizmusa miatt könnyen használható - akár egy kézzel is kikapcsolható. Fémallergiások is használhatják és könnyű súlya miatt sportoláshoz, túrázáshoz is kiváló.

Átfűzős/létrás csat

Jellemzően taktikai és heveder öveknél találkozhatunk az átfűzős létra csattal.

Pergős csat

Régi típusú honvédségi derékszíjak jellemzője a pergős csat, ami lényegében az övcsat anyagával megegyező fém üreges henger az övcsat azon végén, ahol a tű rázáródik. Azóta sem ment ki a „divatból”, és egyes katonai-legénységi öveken most is megtalálható.

Most pihenésképpen fussuk át, hogy miből készülhetnek a mai övek.

Milyen anyagokból készülhet a derékszíj?

Marhabőr

Az övek alapanyagául leggyakrabban a marha - és bivalybőrből szolgál - ez esetben a feldolgozás módja alapján háromféle bőrtípust különböztetünk meg.

 • Teljes értékű bőr - A Full Grain Leather a legkarakteresebb és legtartósabb típus.
 • Top Grain Leather - A második helyet a korrigált barkájú bőr foglalja el. Elnevezése az előállítási technikából ered.
 • Genuine Leather - Általában a jó minőségű irhából hasítják le ezt a lazább rostszerkezetű alsóbb réteget.

Issza a szavainkat, de nem éri be ennyivel? Tökéletesen megértjük a kíváncsiságát. Ezt elolvasva, Ön is a bőr övek szakértőjévé válhat!

Egyéb bőrök

Derékszíjakat készítenek még szarvas-, birka- és kecskebőrből is – bár ezek inkább egyedinek számítanak.

Egzotikus bőr

Hazánkban ritkábban, de előfordulnak egzotikus bőrből készült kiegészítők is, úgymint a krokodil, aligátor, gyík, kígyó, strucc, kenguru, és bármilyen meglepő, a rája és az angolna külső rétegéből is készülnek ruházati és divatkiegészítős cikkek.

Aligátor bőrből készül öv

Rostbőr

Préselt, ragasztott, vagy bonded néven ismert bőrt bőrhulladékokból készítik, ami egy univerzálisan felhasználható, olcsó alapanyagot képez.  Remekül kiszolgálja az expressz sebességű, évente 3x, 4x változó fast fashion által generált rövid távú igényeket.

Velúr

Semmihez sem fogható puhasággal rendelkező, posztó-szerűen puha, színezett bőr. Igazán szerencsés, aki egy velúr bőr öv boldog tulajdonosa lehet.

Műbőr

Kinézetre az eredeti bőrhöz hasonló szintetikus anyag, de minőségében jóval gyengébb és kevésbé tartós. Ugyanakkor olcsóbb, de közel sem költséghatékonyabb, mint a valódi bőr. 

Textil-vászon

Katonai, taktikai, sportos fazonú és heveder pántok alapanyaga. Illetve hölgyek esetében az alkalmi övek pompás kiegészítői lehetnek a csinos szetteknek, amik készülhetnek szaténból, csipkéből vagy egyéb finomabb kelméből.

Gumírozott vászon

Női divatövek és sportos fazonok készülnek kényelmes sztreccs textilből.

Gyöngyvászon

Magas kopásállósága és tartóssága miatt jellemzően katonai, taktikai, rendőrségi és túra övekhez használnak gyöngyvásznat.

Most, hogy már töviről-hegyire ismerjük a nadrágszíj anatómiáját, térjünk át az öv divatra!

Milyen öv fajták vannak? Lássuk a legelterjedtebb típusokat.

Férfi öv típusok

A férfidivatban két alap övtípus különböztetünk meg: az alkalmit és az utcait. Bár a két stílus között van átfedés és átjárhatóság, az elegáns övek alapvetően öltönyökhöz és üzleti öltözékhez illenek. A hétköznapi - casual övek pedig a farmertól a rövidnadrágig bármihez felvehetőek.

Milyen övet viseljünk hivatalos alkalmakra?

Az alkalmi öv akkor elegáns, ha bőrből készült. Legformálisabb színe a fekete és a barna. De a vörösesbarna, a konyak, a sötétkék, a szürke és nyáron a fehér is kifejezetten elegáns lehet. A dupla oldalú, megfordítható nadrágszíjjal be is biztosíthatjuk magunkat, hogy mindig a szetthez illő oldalt választhassuk.  Az öltönyövek az öltöny övbújtatójához igazodva keskenyebbek, mint a hétköznapi szíjak. Övcsatjuk nem hivalkodó, a visszafogott eleganciát tükrözi. Formális öltözködéskor az öv és a cipő színét, valamint a fém kiegészítőket (övcsat, madzsettagomb, karóra) kell összehangolni. A nadrágszíjnak nemcsak ugyanolyan színűnek kell lennie, hanem ugyanolyan fényesnek, vagy mattnak is, mint a cipőnek és egyéb bőrkiegészítőknek. A fémcsatnak pedig ugyanolyan színűnek (arany, ezüst, bronz, rozé) illik lennie, mint a többi fémtartozék.

Milyen övet válasszunk utcai viseletre?

A farmer az egyik leggyakoribb hétköznapi viselet, amihez szélesebb (4 cm) farmer öv illik. Míg a formális öveknél szigorúbb szabályokat kell követnünk, ebbe a típusba számos alternatíva belefér, a nyomott mintástól a fonott szíjakig. A casual szíj felülete lehet matt, rusztikusan koptatott, de akár fényes is. Az övcsatnál sincs megkötés, bármilyen és bármekkora lehet – ez már ízlés dolga.

Sportos nemcsak sporthoz

Lezser öltözékhez, outdoor programokhoz és farmerhez gyakran választunk kényelmes, könnyű viseletnek számító sportos derékpántokat. A vászon heveder nadrágszíjak nemcsak strapabíróak, de anyaguk jól szellőzik és gyorsan szárad. Egyszerűen a kívánt méretre igazíthatóak és nagyon passzolnak a nyári feelinghez. A fonott és gumis típusok is hozzájárulnak a sportos életérzés megteremtéséhez.

Spanyol övet mihez?

Napjaink második legelegánsabb viseletének számít a szmoking, a frakk után a férfi alkalmi ruhák tekintetében. Ha a dress code Black Tie, akkor kötelező – a kizárólag estélyi öltözéknek számító, és csak akkor hordható – szmoking viselete, az este 6 után kezdődő formális eseményre. A klasszikus fekete vagy mélykék, reverje sálgalléros vagy spicces szabású, melyhez szárnygalléros, dupla mandzsettás fehér inget illik viselni, fekete kézzel kötött csokornyakkendővel, hófehér díszzsebkendővel, fekete szmoking mellénnyel vagy fekete spanyol övvel. A lábbeli csakis fekete magasfényű borjúbőr vagy lakkbőr oxford cipő lehet.

Szmoking öv - Black Tie dress code

A szmoking nadrágon nincs övbújtató, derékszíj helyett tehát spanyol övet vagy a mellény alatt nadrágtartót (hózentróger) viselnek hozzá. A szmoking öv a mellény alternatívája, együtt nem hordható. Maga az öv valójában egy széles, fényes szatén anyag a derék körül, amelynek egyik fele az nadrágra lóg, a másik az ingre, a redői pedig mindig felfelé néznek, mivel korábban ide tették a színházjegyeket és az aprót. Ma már egyenesen tilos egy kitömött pénztárcát vagy a mobiltelefont beszuszakolni ide, de egy bankkártya felett még szemet hunyhatunk.

És most következzenek a Hölgyek!

Női öv fajták

A női öv típusokat funkciójuk szerint két csoportba sorolhatjuk. Az övbújtatóba fűzve kényelmesen tartja a nadrágot, így a naci nem lóg, nem csúszik le. A változatosan hordható divatöv segítségével pedig izgalmasan variálható a hölgyek megjelenése. A derék, a mell és a csípő kiemelésének legjobb módszere, hiszen odavonzza a tekinteteket.

Nézzük a főbb típusokat övcsat szerint:

Klasszikus tűs

 • Vékony öv – Szélessége, azaz 1-2 cm-es keskenysége miatt ez a visszafogott típus a formális öltözködés ideális kiegészítője. Az arányok miatt azonban inkább csak testhez simuló, szoknyához és farmerhez ajánlott. Bő ruhákon ez a fazon nem érvényesül
 • Farmer öv - A 3-4 cm széles casual stílusú derékszíj pont ideális a nadrágok és a farmer övbújtatójába.  
 • Divatöv - Változatosan hordható a derékon, csípőn vagy a mell alatt. Lazán is befűzhető, többféle módon megköthető, hiszen nem az a cél, hogy tartson, hanem hogy dekoráljon. 
 • Fonott öv - Bőrből, textilből vagy gumírozott anyagú kiegészítő utcai viselethez.
 • Szegecses öv – Gyakran a rocker, punk és grunge szubkultúrához társítják. A szíj fém vagy műanyag tüskékkel van díszítve.

Táblás csatos

A vastag bőrszíjra díszes, nagyméretű vagy mintás övcsat kerül. Emiatt a feltűnő western és motoros derékpántok a hétvégi bulik és koncertek tökéletes kiegészítője lehet.

Dupla D karikás

A heveder és vászon övek könnyed stílusát egy hangsúlyos övcsat megtörné, de a dupla D fémgyűrűs csat harmonikusan illik ezekhez a sportos fazonokhoz.

És most következnek az övcsat nélküliek.

Megkötős öv fajták

A kimonó öv neve és történelme

A nyugaton használt mai modern kimonó övek többnyire bőrből készülnek, és kiemelve a derekat, gyönyörű homokóra alakot kölcsönöznek viselőjüknek. A ma trendinek számító kiegészítőt a keleti kultúra inspirálta, ezért érdemes megismerkedni az eredeti obik történetével is.  

Az egyik legautentikusabb megkötős típus az obi öv, melyet a hagyományos japán ruházathoz (kimonó) és a japán harcművészeti stílusok egyenruhájához egyaránt viselnek. Az obikat kialakításuk, formájuk, anyaguk és felhasználásuk szerint osztályozzák. A nehéz brokát szövésű obikat hivatalos alkalmakra, a könnyű selyem obikat pedig nem hivatalos alkalmakra viselik. A selyemtől eltérő anyagokból is készülnek, például pamutból, kenderből és poliészterből.

Autentikus megkötős japán obi öv

A korai időkben az obi egy körülbelül 8 centiméter széles zsinór vagy szalagszerű szíj volt. A férfiak és a nők obija hasonló volt. Majd a női obi szélessége megduplázódott, és a 19. század fordulóján már elérte a 30 centimétert. Ezért rögzítéséhez külön zsinórokra volt szükség. A férfiak obija az 1730-as években volt a legszélesebb, körülbelül 16 centiméter.

Eredetileg minden obit elöl kötöttek meg. Később a divat kezdte befolyásolni a csomó helyzetét, és lehetett oldalra vagy hátra is kötni. Ahogy egyre szélesebb lett, a csomók is egyre nagyobbak lettek, és nehézkessé vált az elöl történő megkötése. Így a 17. század végére az obit többnyire hátul kötötték.

A legformálisabb a maru obi technikailag elavult, helyét a könnyebb fukuro obi vette át. Az eredetileg mindennapos nagoya obi a ma leggyakrabban használt. A díszes, dekoratív obi-csomók használata is visszaszorult, bár elsősorban a rendszeresen kimonót viselő nők számának csökkenése miatt.

Egyéb megkötős típusok

 • Fűzős - A fűzőhöz hasonlóan fűzőlyukakkal és húzózsinórokkal rögzíthető a derékon vagy a törzsön. A korábbi svájci övek mintájára is készülnek megkötős, fűzős kiegészítők jellemzően bőrből. 
 • Zsinór – Matrózkötélre emlékeztető, jellemzően natúr színű, csomózott kötél lenge nyári ruhákhoz.
 • Szatén/selyem – Nagyon elegáns, alkalmi kiegészítő estélyi és menyasszonyi ruhákhoz.
 • Horgolt  – A különböző horgolási technikával és mintával készült derékpántok a bohó, a hippi és a vintage stílus kedvelt darabjai.
 • Csipke – A csipke öv a viktoriánus kori klasszikus eleganciát képviseli, vintage jellege miatt ma is kedvelt és keresett. 

Megkötős csipke öv

Csatos női derékövek

 • Vastag deréköv – Ide soroljuk a klasszikus övcsatos, 5 cm-nél szélesebb szíjakat és a kabát öveket is.
 • Gumis - Sztreccses anyaga miatt kényelmes, és bárhová felcsatolható kapcsos vagy patentos rögzítéssel. Kitűnő megoldást nyújt a mellek kiemelésére. Népszerűek a hölgyek körében a masnival, kövekkel, dekor övcsatokkal díszített fazonok is. 
 • Fém - Általában keskeny fazonú, fémesen csillogó alkalmi darab elegáns ruhához.
 • Láncos - Lágy esésű kiegészítő, ami szűk ruhákon érvényesül a legjobban, kiemeli a nőies sziluettet.

Az élet más területein is szükségünk lehet derékövre. Nézzünk erre is pár példát!

Egyéb öv fajták

Katonai-taktikai

Ide tartoznak a legénységi bőr antanszíjak és a strapabíró, erős csattal ellátott, gyöngyvászon heveder övek.

Sport

Az övek és csatjaik egyfajta trófeák is lehetnek, hiszen az olyan sportágak, mint a birkózás, a harcművészetek és a boksz sikeres sportolóit bajnoki övekkel jutalmazzák.

 • Súlyemelő, edző szíj – Az erőemelő-edző övek elsődleges funkciója a stabilizálás és a gerinc védelme. A háton lévő extra anyag segít megtámasztani a törzsizmokat, megakadályozva, hogy a súlyemelő meghúzza az izmát vagy megsértse a gerincét. Ennek megfelelően széles, nagy teherbírású övekről beszélünk. 
 • Karate öv - Az egyszínű szövetszíjakat az ázsiai harcművészetek számos formájában használják arra, hogy megmutassák az illető rangját. A tanulók gyakran fehér övet viselnek kezdőként, és különböző színeken keresztül haladnak felfelé, amíg el nem nyerik a fekete övet, ami a mesteri szintet jelzi.

Tánc

 • Hastáncos öv- Az Egyiptomból származó hastáncos kultúra táncosainak csípőöve gazdagon díszített. A gyöngyök, flitterek, kristályok, érmék, gyöngyös rojtok és hímzések a csípőre és a hasra vonzzák a tekinteteket. Az öv lehet különálló darab, vagy a szoknyába varrva.

Milyen kiegészítőkkel bővíthető a nadrágszíj?

Visszakanyarodva a múltba, a mai nadrágszíj is lehet több funkciósak. A ruha megtartásán túl persze esztétikai szerepe is van, de ahogy a régi időkben fegyver-és pénztartóként is funkcionált, úgy a mai ember mindennapjait is megkönnyítheti. Lássuk hogyan!

Okos megoldás okos telefonhoz az övre csatolható mobiltartó, melyben álló vagy fekvő helyzetben tárolható a mobil. Nemcsak azért praktikus, mert mindig kéznél lehet a készülék, hanem a külső behatásoktól, portól, karcolódástól és a nedvességtől is védi. 

Mivel pénz és telefon nélkül általában nem indulunk el sehová. A derékszíjra fűzhető pénztárca vagy kistáska biztonságos és praktikus megoldást nyújt azok számára, akik nem szeretnék kitömött pénztárcájukat a farzsebben vagy a táska alján tartani.

Ma is tanultam valamit!

Az öv. Hétköznapi életünk aprócska, de nélkülözhetetlen kiegészítője. Hosszú utat járt be a kezdetek óta és érdekfeszítő változásokon esett át a történelem folyamán. Nem is tudunk azóta sem élni nélküle. Páratlan lehetőségeket tartogat egyéni stílusunk megvillantására. Hiba lenne nem kiakázni a benne rejlő lehetőségeket. Hogy melyik fazonnal tud százszázalékosan azonosulni, azt már az Ön ízlésére bízzuk. Lubickoljon az élményben!

Az oldal tetejére