Barion Pixel
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.

Dress code lexikon - Nőknek

Dress code lexikon - Nőknek

Képzelje el, hogy betoppan a céges karácsonyi partyra, ahová egy frissen vásárolt, flitteres koktélruhát, hozzá passzoló, merész színű kendőt és egy elegáns, de ultra magas sarkú szandált vett fel. Előző munkahelyén a karácsonyi buli volt az év fénypontja, a hangulat ünnepélyes és elegáns volt, így mostani öltözékével tökéletesen illeszkedne volt kollégáihoz. Viszont most van egy kis probléma:

új munkatársai többségén nem csak, hogy nem elegáns, de kimondottan hétköznapi ruha van, a teremben maximum elvétve látni egy-egy sportzakót, azt is csak magasabb beosztású munkatársakon. Minden szem kellemetlenül Önre szegeződik – feltűnően és letagadhatlanul túl van öltözve. Valaki talán még szóvá is teszi: „smart casual volt a dress code!”. Mindez akár egy rémálom is lehetne, ugyanakkor sokunkkal történt már hasonló a valóságban is. És akkor még nem beszéltünk a túlöltözés talán még kellemetlenebb kistestvéréről, az alulöltözöttségről, ami szintén kínos perceket szülhet.

A hasonló helyzetek elkerülése végett a legtöbb hivatalos esemény meghívóján ma már feltüntetik a dress code-ot, ezzel megszabva az esemény jellegét is, azonban néha igen nehéz kiigazodni a számtalan elnevezés között. A végső döntésben minden alkalommal az aktuális esemény jellege dönt, ugyanakkor nem árt megtanulni (vagy felfrissíteni), mit is takarnak az egyes "dresszkód" megnevezések. Ebben segít dress code lexikonunk. 

Casual dresszkód

Kissé talán furcsa lehet lexikonunk első darabja, mert valószínűleg ezt a kötelező viseletet láthatjuk legritkábban egy meghívón. Ha már olyan laza az esemény, hogy nem kell megszabni az öltözéket, egyszerűbb fel sem tüntetni azt. A casual előírás hétköznapi, laza öltözködést takar, vagyis bármilyen utcai ruházatot, amiben jól érezzük magunkat. A szerencsésebbek már a munkahelyükön is hordhatnak ilyen ruhákat, hiszen egyre több vállalat ismeri fel a kényelmes öltözködés mindennapi előnyeit – ha nem kell reggelente hosszasan készülődni a tükör előtt, talán kevesebb stresszel indul a munkanap.

A casual stílusnál valódi lehetőség nyílik rá, hogy megmutassa egyéni stílusát úgy, hogy közben kényelmesen érzi magát ruháiban. Ma már sem egy kényelmes és stílusos sportcipő, sem kedvenc farmere nem fog feltűnést kelteni, ebbe a szerelésbe a pizsamán és a jógaruházaton kívül tényleg minden belefér. Nincs szükség túl sok ékszerre vagy magassarkúra, ugyanakkor ezt az öltözetet is érdemes feldobni az Ön személyes stílusához illeszkedő kiegészítőkkel: kedvenc táskája, egy, az alakját kihangsúlyozó öv, vagy akár egy színes kendő is kitűnő választás lehet. Méltán klasszikus casual kombináció a farmer-póló, kényelmes cipővel, illetve egy-két, ügyesen megválasztott ékszerrel. 

Smart casual

A smart casual nem véletlenül lett az egyik leggyakrabban megkövetelt dress code. Laza, nem túl formális, de mégis elegáns megjelenést takar, éppen ezért vacsorák, céges rendezvények, lazább tárgyalások, de akár esküvők szabályaként is gyakran megjelenik. Éppen emiatt az szett kiválasztásakor mindenképpen érdemes mérlegelni az aktuális meghívást – milyen jellegű az esemény, hol és mikor zajlik, kik lesznek a meghívottak.

Az előzőhöz hasonlóan a smart casual öltözködés is bőven hagy teret saját stílusa kibontakoztatására: viselheti kényelmes, Önhöz igazán passzoló ruháit, csak valamennyivel elegánsabbra véve. Ez jelentheti egy laza, színes blézer viselését a fentebb már említett farmer-póló kombinációval, egy elegánsabb blúzt, vagy szoknyát.

Arról megoszlanak a vélemények, hogy a farmer belefér-e még ebbe a kategóriába, ennek eldöntéséhez mindenképpen figyelembe kell vennie az aktuális esemény jellegét. Itthon a legtöbb smart casual eseményen elfér a farmer, azonban a smart casual jellegét szem előtt tartva érdemes egy stílusosan szabott, semmiképpen sem koptatott vagy szakított fazonban gondolkodni. A testhezálló, sötétebb színű darabok mindenképpen alkalmasak lehetnek.

A megfelelő farmer kiválasztása után jöhet a felsőrész: lazább, de szofisztikált megjelenésű, egyszerűbb szabású blúzzal vagy toppal nem lőhet mellé. Nyáron egy gombolható, fehér ing, télen egy sikkes, akár oversized garbó lehet a nyerő választás. Ezt a relatíve egyszerű szettet érdemes feldobni néhány apró simítással: válasszunk csinos, de kényelmes cipőt, valamint a cipőhöz színben és stílusában passzoló bőr övet. Ez a kis részlet egy csapásra laza eleganciát kölcsönöz ennek az egyébként teljesen hétköznapi szettnek.

Ha a farmer mégsem fér bele az esemény ruházati előírásába, még mindig temérdek lehetősége van alkatának megfelelően, stílusosan és kényelmesen felöltözni: jó alternatíva lehet például egy ceruzaszoknya, feltűnő színű dzsekivel vagy pulóverrel, vagy egy semlegesebb színű ingruha, melyet kitűnően feldob egy deréköv. A smart casual stílusú dresszkód nagy megmentője lehet a kisdzseki, illetve blézer: ezekkel a darabokkal egy teljesen hétköznapi farmer-póló szett is sokkal elegánsabbá és trendibbé tehető. Nyugodtan variáljon a fazonok és színek között: egy élénkebb színű, vagy akár combig érő, háromnegyedes ujjú blézer is képes elérni a kívánt hatást. Ha mindez megvan, jöhet egy-két visszafogottabb ékszer, mint például egy diszkrét arany fülbevaló, vagy karkötő. A táska kiválasztásakor természetesen törekedjen az öltözéke többi részével való harmóniára, a cipő-öv-táska egymáshoz hangolásával biztosan jól dönt.  

Business standard / business casual

Sok helyen ez az alapvető, irodában előírt viselet. Hogy mennyire kötött, az természetesen a konkrét munkahely követelményeitől függ, ugyanakkor mindenképpen elegáns, formálisabb munkaruházatot takar. Színek tekintetében a fekete-fehér, illetve sötétkék dominálják, de természetesen el lehet térni ettől, amíg nem túl kihívó, élénk vagy rikító a viselt szín. A feketétől, sötétkéktől elütő színt lehetőleg a felsőrész képviselje, a nadrág vagy szoknya inkább maradjon a hagyományos színek valamelyike.

Ha nadrág mellett dönt, mindenképpen alakjához illő, jó szabású és semmiképpen sem gyűrött, vagy hasított darabot válasszon. Szoknyánál fontos, hogy térd alatt, vagy a térd környékén végződjön. A ceruza fazonú, A-vonalú vagy hosszabb rakottszoknya mind ideális választás lehet. A szetthez választott felsőrész semmiképpen se legyen mélyen dekoltált, vagy kihívó. Hűvösebb időben válasszunk elegánsabb megjelenésű, egyszerű mintájú, vagy egyszínű kardigánt, pulóvert. Az oversized darabok kevéssé illenek ebbe a dress code-ba és elegánsabb is lesz a megjelenése, ha több, egymásra épülő réteget vesz fel.

A business casual egyik, szinte kötelező eleme a blézer, ebből a ruhadarabból elegánsabb, professzionálisabb külleműt válasszon, amely begombolva is jól áll Önnek. Az eddig felsoroltakon túl jól illeszkednek még ebbe a stílusba az egyenes szabású, természetesen térd környékén végződő és elöl zárt irodai ruhák is. Egy ilyen darabot stílusosabbá és csinosabbá tehet egy alkatához passzoló deréköv segítségével. Ha feltűnőbb, esetleg színes övet választ, többi kiegészítője mindenképpen legyen visszafogott.

A cipőválasztásnál a magassarkú ma már itt sem kötelező, ugyanakkor mindenképpen szépen ápolt és elegáns cipő javasolt, hozzá illő táskával és kiegészítőkkel. Ékszerek tekintetében törekedjen a „kevesebb több” elv betartására. Általános jótanács, hogy igyekezzen kifinomultnak látszódni, néhány divatos, vagy meglepő apró részlettel.

Smart casual vagy business casual?

Fontos megemlíteni, hogy a business casual és smart casual megjelölés a gyakorlatban sokszor nem válik élesen külön, a két fogalom elég gyakran összemosódik. Sok ruhadarab megfelelő lehet mindkét alkalomra, ugyanakkor érdemes észben tartani a két stílus közötti különbségeket. A business casual öltözék mindenképpen elegánsabb, formálisabb és konzervatívabb, sokkal kisebb mozgásteret hagy viselőjének, mint a smart casual. A business casual egyfajta formális öltözék, melyet Ön stílusa és igényei szerint szolidan és rafináltan megbolondíthat, míg a smart casual lazább és divat-centrikusabb, ahol éppen az egy-két elegánsabb darab csempész némi formalitást a szettbe.

Informal

Az irodai ruházat valamivel szabadabb változata. A hagyományos, állig begombolt ing helyett viselhetünk egy lazább blúzt, ugyanakkor a farmer és egyéb lezser nadrágfazonok itt sem megengedettek. Variáljon nyugodtan a színekkel – amíg öltözéke elegáns, nyugodtan vegyen fel színben és mintában az évszaknak megfelelő darabokat. Valamivel nagyobb mozgástere van a kiegészítők terén is: egy élénkebb színű fülbevaló, feltűnőbb öv vagy táska ebbe a "dresszkódba" már simán belefér.

Semi formal

Röviden és tömören: koktélruha. A koktélruha legyen jó minőségű, divatos és szofisztikált. Figyeljen rá, hogy a ruha, bár térd fölött végződhet, ne legyen túl rövid, hiszen ez az öltözködési szabály is az eleganciáról szól alapvetően. Épp emiatt ennek az öltözéknek klasszikus és frappáns megoldása a híres „kis fekete ruha”, ami minden nő ruhatárának méltó alapdarabja lehet. Mindenképpen érdemes beszereznie egy alkatának megfelelő „kis feketét”, hiszen ez a darab remekül párosítható különböző cipőkkel, kiegészítőkkel, így számos különböző alkalomra felveheti és megjelenése sosem lesz unalmas.

Persze nyugodtan el is léphet a feketétől: válasszon az évszakhoz, illetve stílusához passzoló színű koktélruhát, ugyanakkor a hangsúlyt érdemes inkább a kiegészítőkre helyezni. Vegyen fel feltűnő és elegáns ékszereket, illetve cipőt, kiegészítve a jó minőségű koktélruha egyszerű és sikkes eleganciáját.

Ahogy az összes viselet előírása esetében, itt is elsődleges szempont, hogy milyen alkalomra készül. Egy üzleti jellegű összejövetelre, tárgyalásra tökéletes megoldás a kis fekete ruha, esetleg egy hangsúlyosabb színű, fazonú cipővel és táskával. Egy vacsoraparty vagy esküvő esetében azonban érdemes megbolondítani a a ruhaválasztást, például egy ejtett vállú fazon, egy érdekes minta, vagy flitteres megoldás viselésével.

67 öltözködési gyorstipp nőknek
- így lehet csinosabb pofonegyszerűen egy övvel -

Klikk a képre az INGYENES füzet letöltéséhez

övviselési tippek nőknek
Érdekel az Ajándék eBook

Black tie

A black tie felirattal jelölt események jellemzően este, illetve éjjel zajló, formális, nívós alkalmak. Az elnevezés a férfiak itt megkövetelt viseletéből ered: nekik szmokingot és fekete csokornyakkendőt kell viselniük. A nők, szerencsére, nagyobb mozgásteret kapnak. Hosszabb koktélruhától az estélyi ruháig sok minden elférhet itt, de hagyományosan általában a klasszikus, földig érő estélyiruhákat értik női black tie alatt.

Előfordulhat, hogy a dress code megjelölésénél „black tie optional” szerepel, itt Ön dönt, hogy a koktél, vagy inkább az estélyi fazont választja. Abban jelenjen meg, ami kényelmesebb és jobban áll Önnek. Ha férfi kísérővel érkezik, érdemes összehangolni az öltözéküket: szmoking mellé estélyiruha, míg öltöny mellé a koktélruha illik jobban.

Törekedjen alkatának megfelelő, nőies és szofisztikált megjelenésre, bármilyen ruhát választ is. A hivatalos, igazán formális eseményeken maradjon a fekete és sötétkék színeknél. Egy ilyen alkalom semmiképpen sem engedi meg az olcsó hatású árnyalatok, vagy kiegészítők viseletét és a legújabb, őrült trendek felvonultatására sem alkalmas. Maradjon a klasszikus, elegáns és nőies szabásvonalaknál és tartózkodjon a túlzottan kihívó megoldásoktól. Egy kevésbé formális alkalomra választhat térd alá érő, de szintén klasszikus szabású koktélruhát, azonban lehetőleg itt is maradjon a feketénél, vagy más, „klasszikus” színnél. Magas minőségű ékszerekkel emelje a szett fényét. Egy black tie céges karácsonyi partira jó választás lehet egy ilyen koktélruha, míg egy black tie esküvőre inkább a földig érő és szigorúan kesztyű nélkül viselt estélyiruha optimális.

Természetesen egy esküvő nem (feltétlenül) követeli meg a vörös szőnyegen látható pompát, de érdemes rafinált szabású, vagy színében, mintájában különleges ruhát választani. A hivalkodó színek és minták azonban itt is kerülendők. Az esküvőknél aranyszabály, hogy tilos a fekete és a fehér színek viselése is, maradjon a hagyományosan gazdag színeknél, mint például a bordó és sötétkék, vagy a légiesebb, üdébb árnyalatoknál, mint a púder vagy a halvány pink. Élvezze, hogy az est fénypontja a ruha – ezt támogassa meg cipő- és kiegészítőválasztása is, mely inkább legyen visszafogott, hogy minden figyelem a ruhára irányulhasson.

TOP dresszkód: White tie

A white tie a dress code csúcsa, a létező legelegánsabb öltözéket jelöli. Nők esetében ez a nagyestélyit jelenti, ami azonban nem kell, hogy egyet jelentsen a habcsók-jellegű, óriás abroncsos tüllruhákkal.

Mindenképpen elvárt a földig érő, elegáns, rendkívül magas minőségű ruha viselése, amely megjelenése fókuszában áll egy ilyen eseményen. Egy-két, jól kiválasztott, diszkrét, de csúcsminőségű kiegészítő tökéletesen elegendő. Korábban ennek a viseleti előírásnak kötelező eleme volt a hosszú kesztyű, manapság ez egyre inkább elhagyható.

A white tie speciális formájának tekinthetjük az úgynevezett morning dresst, ahol az esemény délután 6 előtt zajlik. Ilyen esemény lehet egy nagyon elegáns esküvő, vagy kora délutáni fogadás. Ebben az esetben lehet valamivel lazább, légiesebb, színesebb, de mindenképpen jócskán térd alá érő, nem túlzottan dekoltált és összességében nagyon elegáns ruhát választani.

Tartalomhoz tartozó címkék: Nőknek Tudástár
Az oldal tetejére